Hoe Netflix regisseurs bij Disney Plus en Apple TV Plus weg gaat lokken
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2F6HH2jpbplkuBFHAgElwrJ55emc1.jpg)
Netflix was lange tijd alleenheerser in streamingland, en daarmee ook de place to be voor regisseurs. Het bedrijf strooide de afgelopen jaren niet alleen met geld maar bood talenten ook creatieve vrijheid.
Netflix en de concurrentie
Anno 2019 ziet het plaatje er anders uit. Disney staat op het punt om zijn Netflix-killer te lanceren, Disney Plus. De streamingdienst is nu al in Nederland beschikbaar en wordt op 12 november wereldwijd uitgerold. Ondertussen werkt Apple ook druk aan zijn eigen equivalent, Apple TV Plus.
Oftewel, regisseurs hebben het voor het kiezen. De vraag naar content is groter dan ooit, met producenten in Hollywood die overal aan de slag kunnen. Netflix zal dus harder zijn best moeten doen om grote namen in de wacht te slepen.
Naar verluidt werkt het bedrijf daarom aan een oplossing, om filmmakers wiens werk een succes is meer te belonen. Dat beweert het doorgaans zeer betrouwbare Bloomberg op basis van bronnen binnen de industrie.
Het beloningsprogramma kan bijvoorbeeld bestaan uit bonussen als de titel in kwestie een bepaald aantal kijkers weet te scoren, of bonussen als de film of serie in kwestie een bepaalde prijs wint.
Back end deals
Hollywood doet zoiets al decennia met zogenaamde back end deals. Dat houdt in dat een acteur of regisseur een bepaald percentage van de opbrengsten krijgt. Daardoor zijn acteurs als Robert Downey Jr. steenrijk geworden met het MCU. Zij wisten in plaats van hoge salarissen hoge percentages te onderhandelen. Maar ja, dan moet je wel kunnen voorspellen dat je film een groot succes wordt.
Netflix Originals draaien doorgaans amper of niet in de bioscoop, waardoor het bedrijf niet dat systeem kan hanteren. In plaats daarvan dekt de streamingdienst de productiekosten en krijgen de filmmakers een afgesproken bedrag betaald.
Perspectief
Met het nieuwe bonusprogramma kan Netflix alsnog regisseurs alsnog laten profiteren van (onverwachts) succes, al zou het ook voor frictie tussen het bedrijf en zijn filmmakers kunnen zorgen. Netflix heeft namelijk zelf grotendeels in handen of bepaalde titels succescijfers boeken.
Het geldt ook voor het traditionele model dat het succes van films grotendeels afhankelijk is van hoeveel geld studio’s in de marketing steken, maar dat geldt nog meer voor Netflix. Tussen de duizenden titels op de streamingdienst bepaalt het bedrijf immers zelf wat jij te zien krijgt als je de streamingdienst opent.
De strategie is volgens insiders ook in het leven geroepen om de vijandigheid jegens Netflix in de industrie ietwat te doen bedaren. Doordat de streamingdienst niet zijn films een exclusieve periode in de bioscopen laat draaien, zijn bioscoopketens en soms zelfs regisseurs allesbehalve blij met de nieuwe grote speler.
Dat Netflix zelden inzicht geeft in hoe goed zijn Originals het doen, zal waarschijnlijk zo blijven. Toch zal de gigant zich meer en meer moeten aanpassen aan de markt, nu meerdere ‘Netflix-killers’ hun opwachting maken. Wordt vervolgd…