Mark Hofman
Mark Hofman Netflix 18 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Netflix ziet ondanks recordgroei toch zijn aandelen kelderen

Naast het feit dat het af en toe wat beelden gebruikt van een ramp, zie je Netflix zelden negatief in het nieuws. Uiteraard heeft de streamingdienst zijn prijzen in Amerika flink omhoog geschroefd en verwijderd het nog wel eens een film of serie, maar dat is het dan ook wel. Toch wordt het prachtige nieuws van een recordgroei op het gebied van abonnees teniet gedaan door negativiteit. Netflix heeft ondanks een succesvolle periode, zijn aandelen toch echt als een malle zien kelderen.

Recordgroei voor Netflix

Als het op het gebied van abonnees aankomt heeft Netflix een fantastisch vierde kwartaal van 2018 achter de rug. De streamingdienst heeft de financiële resultaten van deze periode bekend gemaakt. Maar waar de omzet misschien niet zo hoog was als verwacht, wist het bedrijf een recordgroei aan abonnees te behalen. In drie maanden tijd haalde de streamingdienst zo’n 8,8 miljoen gloednieuwe abonnees binnen. ACHT KOMMA ACHT MILJOEN!!

Netflix ex meekijken

Wie denkt dat het grootste deel van het succes uit Amerika komt, heeft het mis. De Verenigde Staten is verantwoordelijk voor “slechts” 1,5 miljoen van deze abonnees. De rest is afkomstig uit internationale markten, iets waar Netflix overigens sterk op hoopte. De oorzaak van de immens grote groei is nog niet perse bekend, maar dat de internationale markt het platform steeds meer omarmt zou alles te maken kunnen hebben met meer internationale films en series. Dat laatste blijft Netflix op zijn platform aanbieden, waarmee het de extreme groei probeert te behouden.

Maar waar de consument steeds meer tevreden wordt met Netflix, waren de investeerders dat klaarblijkelijk niet. Iets wat volledig te maken heeft met een lagere omzet dan waar Netflix zelf op hoopte. Hieronder alle cijfers voor je op een rij:

  • Nieuwe abonnees uit U.S.: 1.5 miljoen
  • Nieuwe internationale abonnees: 7.3 miljoen
  • Winst per aandeel: 30 dollarcent
  • Omzet: 4.2 miljard dollar

Aandelen kelderen

Prima cijfers, maar de omzet kan zeker wat verbetering gebruiken. Waar je verwacht dat een iets minder kwartaal niet een aanzienlijk verschil gaat brengen voor Netflix, is dat voor zijn aandelen wel zo. Na de bekendmaking van de cijfers begonnen de aandelen meteen te kelderen. Iets wat helemaal niet onverwachts is aangezien het bedrijf begin deze week een prijsverhoging aankondigde. Met oog op de mindere omzet, prijsverhoging en de komst van Disney Plus, is dit alles behalve gek om te zien.

findflix maakt zoeken op Netflix eenvoudig

Uiteraard is er geen enkele nood aan de man. Netflix gaat zijn monopoliepositie misschien verliezen, maar het platform staat sterk in de schoenen. De markt reageert vaak extreem op financiële resultaten, of het nu negatief of positief uitpakt. Dat het wat lastiger gaat worden voor de streamingdienst, door concurrentie, staat inmiddels wel vast. Maar met een recordgroei van 8.8 miljoen abonnees in een kwartaal, wordt het meteen duidelijk dat Netflix nog verreweg de belangrijkste speler is op de markt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Netflix ziet ondanks recordgroei toch zijn aandelen kelderen
Sluiten