Hebben de makers van ‘Stranger Things’ het idee voor de Netflix-serie gejat?!

2017 was voor Netflix wederom een topjaar en dat was grotendeels te danken aan Stranger Things. Vorig jaar verscheen het tweede seizoen van de hitserie en die werd massaal gestreamd. Het succes van de sci-fi horror serie is ongeëvenaard en heeft Netflix veel geld in het laatje gebracht, maar vandaag kwam de serie negatief in het nieuws.

De streamingdienst is namelijk aangeklaagd voor plagiaat. Volgens filmmaker Charlie Kessler is het verhaal achter de serie zijn verhaal en hebben de gebroeders Duffer zijn idee gestolen. Kessler is hier zo zeker van dat hij al een officiële aanklacht heeft ingediend bij de rechtbank. In zijn ogen is Stranger Things namelijk gebaseerd op de korte film Montauk die hij in 2011 maakte.

Stranger Things voor de rechter

De film draait om de vermissing van een jongetje en een militaire basis waar ze op kinderen experimenteren. Hoewel we de overeenkomsten zien, zijn er toch ook wel degelijk verschillen. Wat alleen niet helpt is dat de werktitel van Stranger Things ooit Montauk was. Dit zou namelijk de naam zijn van het dorp waar de serie zich zou gaan afspelen. Pas later werd besloten om toch voor Hawkins te gaan.

Volgens Matt en Ross Duffer heeft dit overigens niets te maken met de film van Kessler, maar is het een verwijzing naar de film Jaws. Kessler is het daar niet mee eens. Volgens hem presenteerde hij zijn film Montauk in 2015 aan de broers en zijn zij toen met het idee aan de haal gegaan.

Boekenserie

Of Netflix zich echt zorgen moet gaan maken, is nog maar de vraag. Ook de film van Charlie Kessler zelf zou je namelijk kunnen zien als plagiaat. Deze heeft duidelijk overeenkomsten met een boekenreeks van Preston Nichols, genaamd The Montauk Project. Deze serie bestaat al sinds de jaren ‘80 en draait om verhalen over tijdreizen en telepathie en speelt zich af rond het schiereiland Montauk in New York.

Netflix geeft ‘Stranger Things’-acteurs een bizarre loonsverhoging

Er is dus wel een link tussen de boekenserie, de film van Kessler en Stranger Things, maar het is nog maar de vraag of het voldoende is om als plagiaat te beschouwen. We gaan het meemaken.

Reageer op artikel:
Hebben de makers van ‘Stranger Things’ het idee voor de Netflix-serie gejat?!
Sluiten