Pim Jansen
Pim Jansen Netflix 10 apr 2019

Kijkers geshockeerd door heftige walrus scene in Netflix documentaire Our Planet

Ondertussen ben je van Netflix heel wat gewend. Spraakmakende documentaires worden afgewisseld met keiharde actiefilms en je ziet regelmatig kwalitatief goede content uit landen waarvan je het nooit had verwacht. Kortom, Netflix blijft je verrassen. Een ding staat in ieder geval als een paal boven water, de kwaliteit is geen discussiepunt. Dat laatste geldt zeker voor de onlangs gelanceerde natuurdocumentaire Our Planet. Geen Jacques Cousteau-achtige docu over de schoonheid van de natuur, maar de keiharde realiteit over de gevolgen van de menselijke bemoeienis.

Netflix confronteert elke scepticus

Our Planet is gemaakt door het team van de BBC-serie Planet Earth en wordt van commentaar voorzien door de wereldberoemde Sir David Attenborough. Our Planet biedt een verbluffende blik op de indrukwekkende natuur op onze planeet. Het gehele project heeft vier jaar in beslag genomen. Om je een indruk te geven van de omvang van het project: de crew bestond uit een totaal van ruim 600 mensen en er werden in 50 landen opnames gemaakt, van de Noordpool tot de Zuid-Amerikaanse regenwouden.

Het bijzondere aan de documentaire is niet zo zeer de prachtige natuur, maar de impact van de klimaatverandering. Het laat zien hoe de opwarming van de aarde, de stijgende zeespiegel en het slinken van ijs een directe invloed hebben op veel van de aanwezige diersoorten.

De walrus als symbool voor de klimaatverandering

Eén van die soorten is de walrus. Normaal gesproken rusten Arctische walrussen uit op zee-ijs in de buurt van de plek waar ze eten. Als de ijsmassa krimpt (wetenschappers voorspellen dat de Noordpool in 2040 helemaal geen zee-ijs zal hebben tijdens de zomermaanden), worden de dieren in grote aantallen geforceerd om op kleine stukjes strand dichter bij hun foerageergebieden te komen.

Our Planet | Official Trailer [HD] | Netflix

Share the wonder of the extraordinary place we call home. Utilizing the latest technology Our Planet was filmed entirely in Ultra High Definition in over 50 countries. From exotic jungles to the deepest seas, open your eyes to the connections we all share. Narrated by Sir David Attenborough.

Deze massale verhuizingen, waarbij duizenden walrussen zijn betrokken, zijn op zijn zachtst gezegd gruwelijk. Dodelijke gebeurtenissen, zoals Attenborough in Our Planet uitlegt, kunnen op elk moment plaatsvinden.

Nog meer verontrustend nieuws

Maar Netflix heeft iets te melden wat nog meer impact heeft. Sommige walrussen, op zoek om een weg te vinden in de grote drukte, zijn gedwongen om een steile klif te beklimmen om wat rust te vinden. De crew van de Our Planet was zichtbaar onder de indruk van de situatie toen deze gigantische wezens de steile helling opkeken.

Nadat ze op de klif van 80 meter hebben beklommen, zien de walrussen dat hun vrienden beneden zich nu hebben verplaatst. Hongerig en wanhopig om met hen mee terug te keren naar het water, beginnen de walrussen van de klif af te gaan. Ze begrijpen niet dat de val hen ernstig zal kunnen verwonden of zelfs doden.

Walrussen vallen van hun kliffen

Netflix filmde honderden walrussen die van de klif vielen, hun dood tegemoet. “Het is echt moeilijk om dit te bekijken en te beseffen wat er gebeurt. Het is gewoon hartverscheurend, “zegt een van de filmmakers in de video achter de schermen.

Sommige wetenschappers die de walrussen bestuderen, zeggen dat de klimaatverandering niet noodzakelijkerwijs verantwoordelijk is voor dit verontrustende gedrag. Dieren gaan nu eenmaal dood, dat is evident aan de natuur. Toch maken de beelden veel indruk op kijkers.

Elliot Hackney on Twitter

If the Walrus scene in Our Planet doesn’t make you reconsider everything you’re doing to make climate change happen nothing will. They’re doing this because of us. Jesus. https://t.co/x6VcdJP6r4

Ursula Heger on Twitter

Attenborough’s Our Planet. Spectacular and horrifying in equal measure. I will never recover from the walrus scene

K T on Twitter

Watching Our Planet and sobbing over what we’ve done. ? We have to get our shit together. #climatechange #OurPlanet

Anderen zeggen juist dat deze verhuizingen vroeger zeldzamer en minder gevaarlijk waren. Anatoly Kochnev, een Russische natuuronderzoeker die met het team van Our Planet samen werkte, vertelde de dat de verhuizingen een jaarlijks terugkerend fenomeen is, maar dat het voorheen voornamelijk de mannelijke walrus was die hij waarnam.

Natuurlijke leefomgeving wordt te klein

Opvallend genoeg zijn het nu niet alleen de mannetjes, maar ook de vrouwtjes en de kalveren die hij waarneemt. De enorme omvang van de verhuizingen kan walrussen dwingen om, op zoek naar rustige plekken, hun toevlucht te zoeken in riskantere gebieden. Het Wereld Natuur Fonds zegt dat dodelijke scènes zoals die in de serie van Netflix steeds gewoner worden, omdat walrussen steeds meer delen van hun natuurlijke habitat verliezen.

Benieuwd wat er naast Our Planet nog meer nieuws is verschenen op Netflix deze week? Klik dan hier voor onze update. Geen zin om te lezen? Luister dan hieronder onze podcast: Kijkvoer! Hierin brengen we je op de hoogte van het laatste nieuws rondom Netflix en wat je allemaal kunt gaan bingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Quartz

Reageer op artikel:
Kijkers geshockeerd door heftige walrus scene in Netflix documentaire Our Planet
Sluiten