Netflix kan absurd Oscar-record uit 1937 verbreken

Door nieuwe regels kan Netflix tijdens de aankomende Oscars een absurd record uit 1937 gaan verbreken.

Netflix is relatief nog steeds een absolute nieuwkomer in Hollywood. Het voelt alsof je al decennia naar Netflix Originals zit te kijken, maar het bedrijf is pas sinds iets langer dan vijf jaar bezig met het produceren van haar eigen films.

Netflix en de Oscars

Daarin serieus genomen worden was jarenlang het doel van de streamingdienst. Projecten als Roma, The Irishman en het recente Mank zullen geen hordes nieuwe abonnees opleveren, maar wel erkenning en prestige.

Een manier om die reputatie op te bouwen is het winnen van prestigieuze filmprijzen. Netflix heeft al vaker een gooi gedaan naar onder andere de Oscar voor Beste Film, maar greep er steeds net naast. Vooral de afgelopen Oscars viel de oogst van de streamingdienst tegen.

Record uit 1937

Dat kan echter tijdens de aankomende Oscars ruimschoots goedgemaakt worden. Netflix kan zich daar volgens de journalisten van Variety namelijk doen laten gelden door een 85-jaar oud record te verbreken.

In 1937 wist Metro Goldwyn-Mayer een record te vestigen door met maar liefst vijf films genomineerd te worden voor de felbegeerde Oscar voor de Best Picture. De prijs der filmprijzen.

2020 biedt kansen

2020 is een absurd filmjaar. Praktisch elke grote blockbuster is uitgesteld naar 2021, simpelweg vanwege het feit dat in veel landen de bioscopen voor een groot deel van 2020 gesloten waren.

Streamingdiensten als Amazon Prime Video, Disney+ en Netflix hadden het unieke voordeel dat ze daar geen last van hadden: Netflix brengt haar films sowieso vrijwel altijd al meteen via de streamingdienst uit. Bioscoopreleases gebruikt het bedrijf vooral om regisseurs als Martin Scorsese te pleasen.

Nieuwe regels

Maar goed, terug naar de Oscars. Omdat 2020 zo’n belabberd bioscoopjaar is heeft de jury van de Oscars besloten dat ook films die enkel digitaal zijn uitgekomen mee mogen dingen naar de gouden beeldjes. Voorheen was het een eis dat films ook in de bioscoop hadden gedraaid.

De kanshebbers van Netflix

Dat creëert een unieke situatie, waarin Netflix opeens met een waslijst aan films genomineerd kan worden. Variety somt de kanshebbers op:

  • Ma Rainey’s Black Bottom
  • Pieces of a Woman
  • The Midnight Sky
  • The Prom
  • Mank
  • Da 5 Bloods
  • The Trial of the Chicago 7

Allemaal films van Netflix die volgens experts kans maken om genomineerd te worden voor de Oscar voor Best Picture. Het blijft een fragiele kans, maar het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat het bedrijf volgend jaar een 85-jaar oud record gaat verbreken.

Winnen is het enige dat telt

Al zal Netflix zich daar niet zo druk om maken. Na het naast de ultieme Oscar grijpen met Roma en The Irishman zal het bedrijf vooral willen winnen, in plaats van met zoveel mogelijk titels genomineerd worden. Iets wat Metro Goldwyn-Mayer overigens in 1937 ook nog eens lukte met The Great Ziegfried.

Of dat Netflix ook gaat lukken, gaan we op 15 maart ontdekken. Dan worden de kandidaten van de volgende Oscars officieel bekendgemaakt. Voor een uitgebreide analyse van de films waarmee Netflix kans maakt op de gouden beeldjes raden we je dit Engelstalige artikel van Variety aan.

Variety

Reageer op artikel:
Netflix kan absurd Oscar-record uit 1937 verbreken
Sluiten