Pim Jansen
Pim Jansen Netflix 19 jan 2019

Netflix blundert in Bird Box opnieuw met beelden van een echte treinramp

Heb je net als zovelen genoten van de Netflix Original Bird Box? Dan heb je ook gekeken naar een fragment van een echte treinramp. Aan het begin zien we namelijk een scene van een treinongeluk. Die blijkt dus niet in scene te zijn gezet, maar is een opname van een Canadese treinramp. Zo krijgt de naam Netflix Original natuurlijk wel een heel lugubere betekenis.

Echte treinramp in Bird Box

De treinramp waar het om gaat, vond plaats in 2013. Het ongeluk bij de plaats Lac-Mégantic kostte in totaal 47 mensen het leven. Het is overigens niet de eerste keer dat Netflix gebruik maakt van echte rampbeelden. Eerder gebeurde dat al bij de sci-fi serie Travelers.

Bird Box begint heftig. Naast de tienduizenden mensen die zelfmoord plegen, krijgen we een grote hoeveelheid fake nieuwsberichten te zien, afgewisseld met beelden van diverse rampen die dus niet allemaal zo nep zijn als je wellicht dacht.

Leverancier weet van niks

De meest ongeloofwaardige verklaring voor het gebruik van de beelden van de echte treinramp komt van de productiemaatschappij. Men beweert er niet van op de hoogte te zijn dat er beelden zijn gebruikt van een echte treinramp. Het bedrijf Pond 5 heeft echter de beelden aan Netflix geleverd. Pond 5 is dus een toeleveringsbedrijf op het gebied van media-elementen waaronder dus ook filmbeelden.

Bird Box | Official Trailer [HD] | Netflix

Never lose sight of survival. Watch #BirdBox on #Netflix on December 21, 2018. When a mysterious force decimates the world’s population, only one thing is certain: if you see it, you take your life. Facing the unknown, Malorie finds love, hope and a new beginning only for it to unravel.

Pond 5 is inmiddels door het stof gekropen en heeft zijn excuses aangeboden. Vanaf nu zou duidelijk moeten zijn wat de oorsprong is van de aangeboden beelden. Daarnaast zegt de onderneming stappen te hebben gezet om te voorkomen dat de beschikbare beelden voor elk doel gebruikt mogen worden. Op die manier hoopt men misverstanden zoals deze te kunnen voorkomen.

Niet de eerste keer dat Netflix in de fout gaat

Mocht je nu denken, verrek, het hele verhaal komt me bekend voor, dan kan dat goed kloppen. Eerder maakte Netflix, bewust of onbewust, ook al gebruik van beelden van een echte ramp. Reality-tv dus. OokDeath Note zou beelden bevatten van een Belgische treinramp uit 2010. Hierbij kwamen destijds negentien mensen om het leven en ook die onthulling zorgde voor een behoorlijke stormvloed aan negatieve reacties.

Ondanks de ophef is Bird Box nog steeds de film die het vaakste is bekeken in de eerste zeven dagen. Benieuwd hoe bizar vaak dat is? Klik dan hier.

Want

Reageer op artikel:
Netflix blundert in Bird Box opnieuw met beelden van een echte treinramp
Sluiten