Netflix onthult succesvolste Original van 2020

Netflix heeft op Twitter vanuit het niks de best bekeken nieuwe Original van 2020 onthuld: Ratched.

In een jaar waarin praktisch elke blockbuster wordt uitgesteld moeten we het vooral van Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video hebben wat nieuwe films en series betreft. Oftewel, streamingdiensten.

Netflix Originals en kijkcijfers

Waar het voor je gevoel een paar jaar geleden nog groot nieuws was toen Netflix zijn eerste Original aankondigde, brengt het bedrijf er nu tig per maand uit.

Helaas was de streamingdienst jarenlang allesbehalve transparant over de kijkcijfers die dergelijke projecten opleveren. Van een bioscoopfilm kun je zo de omzet opzoeken. Een Netflix Original? Pech, je bent afhankelijk van welke succescijfers Netflix selectief uitkiest om naar buiten te brengen.

Ratchet vs. The Witcher

Het is nog steeds allesbehalve transparant, maar gelukkig deelt de streamingdienst steeds vaker inzichten. Zoals deze week. Netflix heeft namelijk officieel bekend gemaakt dat Ratched het best bekeken Original-debuut van 2020 is. Tot nu toe.

Let op: Original-debuut. Een tweede seizoen van een hitserie die al voor 2020 bestond telt dus niet mee. Desalniettemin zijn de cijfers indrukwekkend: in de eerste 28 dagen hebben 48 miljoen huishoudens de serie gekeken.

Ter vergelijking: The Witcher was de best bekeken Original van 2019, met 76 miljoen huishoudens in de eerste vier weken. Netflix heeft dus nog niet een vergelijkbare monsterhit te pakken. Maar goed, we zitten pas in oktober.

Ratched gaat over de gelijknamige verpleegster uit de filmklassieker One Flew Over the Cuckoo’s Nest. Goed om te weten: Netflix telde voorheen iemand pas als een kijker als diegene 70 procent of meer van een aflevering hebt gekeken.

Andere meetmethode

In januari heeft de streamingdienst bekendgemaakt dat het anders ging tellen. Nu tel je al als een view als je slechts twee minuten van een aflevering of film kijkt. Volgens het bedrijf is dat genoeg om te weten dat je de serie of film in kwestie niet per ongeluk of kort hebt aangeklikt. Direct stegen de kijkcijfers met 35 procent. Leuk voor Netflix, maar dat geeft dus ook goed weer hoe vertekend beeld cijfers kunnen creëren.

Ratched is het resultaat van een megasamenwerking tussen Netflix en Ryan Murphy. De Glee– en American Horror Story-bedenker heeft met de streamingdienst een deal van 300 miljoen dollar gesloten.

Ratched is na The Politician en Hollywood de derde productie die daaruit voortkomt. Murphy heeft nog een aantal prestigieuze projecten in de pijplijn zitten. Waaronder Halston, een serie over de beroemde modeontwerper Roy Halston Forwick, een adaptatie van Broadway-hit A Chorus Line en Monster, over het leven van de beruchte seriemoordenaar Jeffrey Dahmer.

Met topscoorder Ratched lijkt de samenwerking in ieder geval al een daverend succes te zijn. Critici waren minder enthousiast: de serie heeft een score van slechts 60 procent op Rotten Tomatoes.

Twitter

Reageer op artikel:
Netflix onthult succesvolste Original van 2020
Sluiten