Duurste Nederlandse film ooit: Caviar en EO brengen oorlogskraker naar bios

De duurste Nederlandse film ooit komt naar de bioscoop. De Slag om de Schelde, een coproductie van Caviar en EO. Mét een beroemde acteur uit Harry Potter: Tom Felton. De film komt ook naar Netflix.

De bioscoopagenda was de afgelopen maanden helaas erg leeg. Door de pandemie werd praktisch elke blockbuster geschrapt en/of uitgesteld richting 2021.

Netflix en de Nederlandse bioscopen

Ja, Christopher Nolan ging met Tenet moedig de strijd aan, maar na drie weken die film in de bios checken ben je wel toe aan wat nieuws. Opvallend genoeg komt er soelaas vanuit een onverwachte hoek: Netflix. Precies, de streamingdienst die we nu massaal gebruiken in plaats van naar de bioscoop te gaan.

De Slag om de Schelde

Niet allen Netflix’ Oscar-favoriet Mank komt naar de Nederlandse bioscopen, maar maakt ook De Slag om de Schelde  is straks op het witte doek te zien. Dit is een Nederlandse oorlogsfilm, geregisseerd door Matthijs van Heijningen Jr., met een budget van maar liefst 14,5 miljoen dollar tot zijn beschikking. Daarmee is het de duurste productie uit Nederland. Ooit.

Het AD meldt dat de oorlogsfilm op 17 december in première gaat in Nederland, mits de pandemie het toelaat. Daarmee hebben we potentieel een heerlijke kerstfilm te pakken. Geweldig nieuws, want de film stond eigenlijk op de planning voor april 2021. De reden voor het naar voren halen? De nieuwe James Bond is uitgesteld tot april 2021.

Meerdere perspectieven

Allemaal leuk en aardig, maar waar gaat De Slag om de Schelde eigenlijk over? De film vertelt het verhaal van de, zoals de titel al doet vermoeden, Slag om de Westerschelde. Een grootschalige confrontatie tussen de geallieerden en de Duitsers in 1944, in Zeeland.

Beide partijen hadden het gemunt op de Westerschelde. Een strategisch punt, want het was de enige grote toegangsweg tot Antwerpen. Een stad met havens die instrumenteel waren in de strategie van beide kanten.

De oorlogsfilm volgt drie personages. Een NSB’er die naar de frontlinie trekt, een gestrande Engelse piloot en de secretaresse van een Duitsgezinde burgemeester.

Harry Potter

De productie is Nederlands, maar desalniettemin bestaat de cast niet enkel uit Nederlands talent. Naast Gijs Blom en Susan Radder is ook Harry Potter-acteur Tom ‘Draco Malfoy’ Felton in De Slag om de Schelde te zien.

Op het moment van schrijven is helaas nog niet bekend wanneer de oorlogsfilm uiteindelijk op Netflix zal belanden. De streamingdienst neemt de internationale distributie op zich, dus het is maar de vraag of de oorlogsfilm überhaupt in Nederland naar Netflix komt. Op naar 17 december dan maar.

AD

Reageer op artikel:
Duurste Nederlandse film ooit: Caviar en EO brengen oorlogskraker naar bios
Sluiten