Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 25 mei 2025
Leestijd: 2 minuten

Netflix dropt horror-docu over gestoorde duik naar Titanic-wrak

De implosie van de Titan-onderzeeër uit 2023 krijgt de Netflix-behandeling in een documentaire die in de eerste trailer meer wegheeft van een thriller met een vleugje horror dan van een droog feitenrelaas. Maak kennis met Titan: The OceanGate Disaster.

Netflix is de koning in het omtoveren van tragische verhalen tot binge-materiaal. De streamingdienst heeft de eerste trailer voor Titan: The OceanGate Disaster uitgebracht, een zojuist aangekondigde documentaire over de rampzalige duik naar het Titanic-wrak, die in juni 2023 vijf mensen het leven kostte.

Titan: The OceanGate Disaster

Regisseur Mark Monroe, bekend van de fantastische doping-docu Icarus en een portret van Muppets-legende Jim Henson, presenteert OceanGate-CEO Stockton Rush bijna als een filmschurk. “Ik vond dat Stockton een borderline psychopaat was” aldus een geïnterviewde in de trailer. De toon is direct lekker gezet. Rush wordt duidelijk neergezet als een man die zijn eigen grootheidswaanzin boven de veiligheid van zijn passagiers stelde. Met horrorfilmmuziek op de achtergrond horen we zijn eigen uitspraken over hoe veilig zijn onderzeeër zou zijn, uitspraken die nu extra luguber klinken.

Dit wordt nog pijnlijker als je weet dat Rush in 2017 onderzeeërs omschreef als “de veiligste voertuigen op aarde” tijdens een lezing voor The Explorers Club. Hij bekritiseerde zelfs veiligheidsregels omdat ze “commerciële innovatie in de weg stonden ten gunste van passagiersveiligheid”. Oef.

One-man-show

De achtergrond van OceanGate, gemaakt voor onder meer excursies naar het wrak van de Titanic, maakt het verhaal nog schrijnender. Het bedrijf, opgericht in 2009 door Rush en Guillermo Söhnlein, begon als een ogenschijnlijk nobele missie om “de oceanen te openen voor de hele mensheid”. Maar toen Söhnlein in 2013 vertrok omdat het bedrijf volgens hem te obsessief focuste op Rush’s ingenieursdroom, werd het een one-man-show. Een uiteindelijk dodelijke one-man-show.

De Titan-onderzeeër was controversieel vanaf het begin. Terwijl andere onderzeeboten volledig uit metaal bestaan, koos Rush voor een hybride ontwerp van titanium en koolstofvezel. Het raam was slechts geclassificeerd voor 650 meter diepte, terwijl ze naar 4.000 meter zouden duiken. De grootste stukken van de Titanic liggen op 3.800 meter diepte. Experts waarschuwden dat het ontwerp zou falen na slechts enkele diepe duiken.

Absurde Titanic-duik in juni op Netflix

Afijn, terug naar de Netflix-documentaire. Titan: The OceanGate Disaster combineert getuigenissen van klokkenluiders, audio-opnames en beeldmateriaal van het bedrijf. Klinkt fascinerend, en dat wordt de docu hopelijk ook. Netflix wil nog wel eens uit de bocht vliegen als het om true crime gaat, maar het CV van Monroe liegt er niet om, met hoogwaardige documentaires in zijn achteruitkijkspiegel.

Op 6 juni gaan we horen of de Netflix Original weet te leveren. Dan gaat de documentaire namelijk in première op het Tribeca Film Festival, en zullen er snel online reviews verschijnen, waarna het al direct op 11 juni voor iedereen op Netflix te streamen is. In de tussentijd al trek in een sterke docu? Check dan ook deze gratis oorlogsdocumentaire met Carice van Houten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.