Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Netflix heeft grootse plannen voor Nederland, maar wil NPO het ook?

Netflix is druk bezig met zich voorbereiden op het verplichte quota van de Europese Unie. Die luidt dat dertig procent van de content op streamingdiensten Europees moet zijn. Dat heeft grote gevolgen: Netflix moet als de malle Nederlandse films en series gaan produceren.

Netflix in Nederland

Janneke Sloëtjes, directeur publieksbeleid bij het bedrijf, kwam afgelopen week een voorstel toelichten bij een Kamercommissie. Om de tafel zaten onder andere Ziggo en KPN.

Volgens Sloëtjes wil Netflix vijf series met de Nederlandse Publieke Omroep gaan ontwikkelen, de NPO dus. Tot op heden wacht de streamingdienst echter nog steeds op een antwoord.

Qua Europese producties heeft het bedrijf de afgelopen jaren zijn aanbod flink verbreed. Toch hebben we het dan vooral over Originals uit Spanje, Duitsland en Frankrijk. Waar blijven volledig originele Nederlandse producties? Ja, onlangs kregen we Ares te zien, de eerste Nederlandse Netflix Original, maar daar blijft het dan ook bij.

Bewuste strategie

Sloëtjes legde tijdens het gesprek uit waarom dat het geval is. Volgens de directeur publieksbeleid is er bewust voor gekozen om eerst in andere Europese landen films en series te ontwikkelen. De reden? Nederland heeft relatief al een groot aantal abonnees, en in andere landen is er dus een achterstand in te halen.

Daarbij is het een belangrijke factor dat wij het prima vinden om internationale content te streamen. In het Engels dus. Daarom heeft Netflix ervoor gekozen om eerst in landen series en films te laten maken waar abonnees meer waarde hechten aan content in hun eigen taal.

Waar blijft de NPO?

Nu wil de streamingdienst dus ook in Nederland serieuze stappen gaan zetten. Het blijft een kwestie van afwachten of de NPO de enigszins controversiële samenwerking aan durft te gaan. We hebben het immers over een commerciële partij die samen wil werken met een publieke omroep.

Aan de andere kant: bij onze buren in Engeland zien we dat een dergelijke samenwerking de BBC zeer goed bevalt. Dracula, Sherlock, Bodyguard: Netflix en BBC werken al jaren op succesvolle wijze samen.

Heftige verplichting

Ondertussen wordt er in de politiek gediscussieerd over nog een verplichting voor streamingdiensten. Die luidt dat diensten zes procent van hun omzet in Nederland ook hier moeten investeren. Sloëtjes geeft namens Netflix aan dat de streamingdienst een voorstander is van dergelijke maatregelen, maar dat het percentage aan de hoge kant is.

Zeker als je naar andere landen kijkt. In Nederland zou zes proces op dit moment betekenen dat Netflix 15 miljoen euro moet gaan investeren.

Kwaliteit en een belangrijke impuls

Ook moet het niet enkel om getalletjes en percentages draaien, zo benadrukt Sloëjtes (terecht). Zij ziet als groot gevaar dat er uiteindelijk veel geld beschikbaar zal zijn voor Nederlandse producties, maar er geen mogelijkheid is om content van een adequaat niveau te maken.

Nederland blijft wat de filmindustrie betreft immers ver achter vergeleken met Engeland, Duitsland en Frankrijk. Het grote geld van streamingdiensten kan daarin voor een belangrijke en vooral positieve impuls gaan zorgen, maar dan moet het wel op de kwalitatieve en juiste manieren. Niet geforceerde kwantiteit puur om een quota te halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Tweakers

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Netflix heeft grootse plannen voor Nederland, maar wil NPO het ook?
Sluiten