Jan de Raab
Jan de Raab Netflix 17 apr 2019

Nieuwe functie op Netflix maakt het vinden van je volgende binge verslaving nog makkelijker

Wat betreft Netflix weet je één ding zeker: de voorraad beschikbare content wordt zeer regelmatig ververst. Oude fims en series verdwijnen en maken ruimte voor nieuwe content. Dat je daarnaast, tot vervelends toe, wordt geattendeerd op de nieuwe hoeveelheid content moeten we dan maar voor lief nemen. Hoe de streamingdienst nu exact bepaalt welke film of serie populair is, blijft een groot raadsel, cijfers geeft men niet graag vrij. Wat dat betreft is transparantie ver te zoeken, maar dat gaat binnenkort veranderen. De streaminggigant komt namelijk met een nieuwe feature: top-10 lijstjes.

Voorlopig gaat het om een test, maar de verwachtingen zijn hooggespannen. In Engeland zal men in ieder geval als proefkonijn fungeren. Gebruikers krijgen een up-to-date top 10 lijst voorgeschoteld met de populairste films en series van dat moment. Behalve de standaard hitlijst is het de bedoeling dat de verschillende categorieën ook met lijstjes gaan werken. Zo krijg je direct inzage in de populairste films in een specifiek genre.

betrouwbaar of niet?

Echt onverwacht is de ontwikkeling binnen Netflix niet. Vrij recent liet de grote baas van Netflix, Reed Hastings, al doorschemeren dat er gewerkt zou worden aan de mogelijkheid om inzicht te verschaffen in de populariteit van bepaalde content. Zo zou het eenvoudiger zijn om te weten waar andere abonnees graag naar kijken. De test in Engeland gaat dit kwartaal nog van start en zal enkele maanden duren. Op die manier kan Netflix voldoende data verzamelen en analyseren om te bepalen of de test een vervolg gaat krijgen.

Een top 10 van de best bekeken films en series zou een welkome aanvulling zijn op de functionaliteit van Netflix. Er zijn echter ook een aantal kanttekeningen. Zo zou het de vraag zijn in hoeverre dergelijke lijstjes betrouwbaar zijn. Zonder cijfers kan de streamingdienst immers elke film of serie bombarderen tot een top 10 hit. Wat dat betreft zijn dergelijk ondoorzichtig samengestelde lijstje meer in het voordeel van de streamingdienst, dan voor de kijker. Netflix kan immers bepaalde content een top 10 plaats toewijzen om zodoende de kijkcijfers op te krikken.

Alles over Netflix

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Netflix en weten welke titels er allemaal nieuw zijn deze week? Luister dan hieronder naar onze eigen podcast: Kijkvoer!

Want

Reageer op artikel:
Nieuwe functie op Netflix maakt het vinden van je volgende binge verslaving nog makkelijker
Sluiten