Netflix onthult grootse plannen voor verovering van Nederland

Nu de concurrentie oprukt doet Netflix er alles aan om ook lokaal zijn marktaandeel te vergroten. Zo kan de streamingdienst zijn voorsprong op Disney Plus, Amazon Prime, HBO Max en Apple TV Plus naar eigen verwachting verstevigen. Ook in Nederland worden ambitieuze stappen gezet.

Netflix opent nieuw kantoor in Amsterdam

Het Amerikaanse bedrijf opent namelijk een groot kantoor in Amsterdam-Zuid. Het huidige pand in de binnenstand is bijna te klein. De komende jaren gaat het aantal werknemers in Nederland van ruim 400 uitgroeien naar het dubbele. In heel Europa worden tevens nieuwe kantoren geopend, onder andere in Berlijn en Parijs.

Het kantoor in Amsterdam richt zich niet alleen op de Nederlandse markt, maar is tevens het hoofdkantoor van Netflix voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Ook op contentgebied moeten er echter grote stappen worden gezet. De Amerikaanse gigant snoept marktaandeel van lokale aanbieders weg, waardoor de politiek steeds meer druk uitoefent op streamingdiensten om ook lokaal in producties te investeren. Er wordt zelfs gediscussieerd over een quota.

De Slag om de Schelde

De eerste concrete plannen zijn al bekend: Netflix gaat samen met NPO een film produceren. Paula van der Oest, die je kunt kennen van Lucia de B., krijgt een budget van 14 miljoen euro om de Slag om de Schelde in beeld te brengen. Internationaal kijken ze van degelijke bedragen niet op, maar de Slag om Schelde is daarmee in een klap de op een na duurste Nederlandse film ooit.

Enkel Zwartboek was prijziger, met een budget van 18 miljoen euro. De film gaat over de grootschalige militaire operatie waarmee de geallieerden in november 1944 West-Brabant en Zeeland probeerden te bevrijden. De opnames van de ambitieuze film zijn deze maand al begonnen, in Litouwen.

Eind 2020 komt de productie in de bioscoop, rond de 75-jarige herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Daarna zal de film buiten Nederland op Netflix te zien zijn.

En verder!

Een mooi begin, maar dat is het ook: pas een begin. Netflix en de NPO willen samen namelijk ook series gaan produceren. In België doet de streamingdienst dat al met VRT, met de serie Undercover als gevolg. Dergelijke hitseries moeten in de nabije toekomst ook uit de Nederlandse koker gaan komen, al is er op dit moment nog een belangrijk struikelblok.

Niet de politiek, maar de vakterm windowing. Dat wil zeggen: wie mag wanneer de series online aanbieden. NPO wil zelf ook de series via NPO Start aanbieden, terwijl Netflix waarschijnlijk liever ziet dat de series na de uitzendingen op TV exclusief op zijn eigen streamingdienst te vinden zijn. Ondertussen loopt wel al een test met vijf oudere Nederlandse NPO-series, die je nu al op Netflix kunt streamen. Dan hebben we het onder andere over Overspel en Als de Dijken Breken.

Emerce

Reageer op artikel:
Netflix onthult grootse plannen voor verovering van Nederland
Sluiten