Noah Korevaar
Noah Korevaar Streaming 29 jan 2020

De cijfers zijn binnen: Netflix deelt Nederlandse klap uit aan Disney+

Netflix heeft al sinds 2013 het rijk alleen in Nederland, maar ook hier is de streamingoorlog afgelopen jaar losgebarsten. Nu Apple TV+ en Disney+ beschikbaar zijn heeft Netflix opeens pittige concurrentie.

Netflix domineert Nederland

Uit de nieuwste cijfers van marktonderzoeksbureau Telecompaper blijkt echter dat de streamingdienst daar nog weinig van merkt. Waar men zware maanden voor de streamingdienst voorspelde in de kranten, zie je dat amper terug in de statistieken.

In Nederland gaat het namelijk zeer goed met Netflix. Tussen het derde kwartaal en vierde van 2019 kon het bedrijf in Nederland zo’n 130.000 nieuwe abonnees verwelkomen, een stijging van 4 procent. Precies in de periode waarin Disney+ en Apple TV+ hun debuut maakten. De streamingdienst heeft daarmee in Nederland ongeveer 3,3 miljoen abonnees.

Waar de marktleider in dezelfde periode van 2018 nog 39 procent marktaandeel in handen had, staat de teller nu op 43 procent. Ondanks de toenemende concurrentie is het marktaandeel van Netflix in Nederland dus juist gegroeid.

Videoland vs. Disney+

De nummer twee blijft voorlopig nog Videoland. Die streamingdienst had afgelopen kwartaal een marktaandeel van 10 procent, met in totaal 750.000 abonnees. Disney+ rukt echter rap op, met nu al een marktaandeel van 7 procent. Oftewel, 570.000 abonnees. Met de marketingpower van Disney is de kans dan ook groot dat Videoland zeer binnenkort gepasseerd gaat worden.

Beter dan verwacht, maar…

Goed nieuws voor Netflix dus, en dat zie je ook terug in de mondiale kwartaalcijfers. Netflix maakte afgelopen week bekend dat het vierde kwartaal van 2019 beter uit heeft gepakt dan verwacht. De omzet, winst en het aantal abonnees zijn sneller gestegen dan voorspeld. Wereldwijd staat de teller nu op 167 miljoen abonnees.

En 2020? Het bedrijf pakt zijn prognoses dit keer vrij bescheiden aan. Waar er in het eerste kwartaal van 2019 nog 9,6 miljoen abonnees bij kwamen, verwacht Netflix er in het eerste kwartaal van 2020 ‘slechts’ 7,0 miljoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Telecompaper

Reageer op artikel:
De cijfers zijn binnen: Netflix deelt Nederlandse klap uit aan Disney+
Sluiten