Nu op Netflix: Memento, het meesterwerk van Batman-regisseur Christopher Nolan

Netflix voegt dagelijks nieuwe titels toe. Daarbij krijgen vooral nieuwe Originals alle aandacht, maar tussendoor komen er ook geregeld oude pareltjes uit Hollywood voorbij. Dit keer nieuw op Netflix: Memento!

Als je het over Christopher Nolan hebt, dan denk je waarschijnlijk meteen aan de Dark Knight-trilogie en films als Interstellar en Inception.

Memento: nu op Netflix

Wat dat betreft is Memento anno 2020 helaas ondergewaardeerd. Helaas ja, want het is een van zijn beste films.

Memento stamt uit 2002, en is de tweede film die Christopher Nolan afleverde, na het niet zo bijzondere Following (1998). Die film ging over een man die geobsedeerd bezig is met het volgen van vreemden. Interessant concept, maar Nolan was duidelijk nog niet op dreef.

Wat dat betreft pakt Memento een stuk sterker uit. De film gaat over Leonard, een onderzoeker wiens geheugen ernstig is beschadigd nadat hij op tragische wijze in probeerde te grijpen bij de moord op zijn vrouw.

Verraderlijke geheugensteuntjes

Hij wil wraak nemen, maar zijn geheugen speelt hem parten. Leonard kan enkel vooruit komen door aantekeningen te maken, zijn eigen tatoeages te lezen en polaroid foto’s te schieten. Maar hoe betrouwbaar zijn die geheugensteuntjes?

Nolan zette met Memento een verrassend meesterwerk neer dat continu met je verwachtingen speelt. Ook achttien jaar later is het nog een intrigerende thriller die uitblinkt tussen alle voorspelbare genregenoten op Netflix.

Mits je er goed voor gaat zitten en het geduld hebt voor de briljante doch ingewikkelde structuur die Nolan omarmt. Hij maakt het je namelijk niet makkelijk en neemt je niet aan het handje.

Anno 2020, waar overal behapbare afleiding te vinden is, zal dat voor sommige kijkers misschien iets teveel gevraagd zijn. Een te grote drempel vormen.

Daardoor is de beloning echter des te groter, als je die drempel durft te nemen. Dan krijg je in de vorm van Memento een achtbaanrit voorgeschoteld die je nog lang bij zal blijven.

Hopelijk wordt de aankomende film van Christopher Nolan, Tenet, net zo goed! Hier check je de eerste trailer.

Reageer op artikel:
Nu op Netflix: Memento, het meesterwerk van Batman-regisseur Christopher Nolan
Sluiten