Jan de Raab
Jan de Raab Netflix 1 mei 2019

Madeleine McCann-zaak ligt weer open dankzij Netflix-documentaire

Na het rumoer rond Make A Murderer heeft Netflix wederom een zeer controversiële documentaire in handen die het nodige stof doet opwaaien. Door de docu The Disappearance of Madeleine McCann is er veel informatie met het publiek gedeeld. Hierdoor stromen de mogelijk hiaten in het onderzoek binnen en lijkt een doorbraak slechts een kwestie van tijd. Met dank aan de Netflix-kijker uiteraard.

Netflix documentaire zorgt mogelijk voor een doorbraak

De achtdelige documentaire The Disappearance of Madeleine McCann houdt de gemoederen bezig, en niet zonder reden. Naar aanleiding van de documentaire hebben aandachtige kijkers mogelijk nieuwe aanwijzingen gevonden. Ze staan daarin niet alleen, ook oud-inspecteur Colin Sutton ziet nieuwe aanknopingspunten. De details zijn zo verontrustend dat een nieuw onderzoek wellicht de waarheid boven water kan halen.

Twaalf jaar later zit er misschien schot in de zaak

Even terug naar het begin: op 2 mei 2007 werd de wereld opgeschrikt door de verdwijning van de destijds driejarige Madeleine McCann. Samen met haar ouders genoot ze in de Portugese Algarve van een welverdiende vakantie. Haar ouders besloten om de kinderen even alleen te laten en te genieten van een diner in een nabijgelegen restaurant. Bij terugkomst bleek de kleine Madeleine te zijn verdwenen.

Opvallend genoeg waren er geen sporen van inbraak of ontvoering. In de jaren die zouden volgen werden tal van mogelijke scenario’s bestudeerd. Helaas zonder resultaat en anno 2019 is de verdwijning van Madeleine McCann nog steeds een vermissingszaak die tot de verbeelding spreekt. De Netflix-docu laat gedetailleerd het hele verhaal rondom de verdwijning zien.

Nieuwe methodes

Alhoewel de documentaire al enige tijd te bekijken is, stromen de tips en aanwijzingen nu pas binnen doordat kijkers massaal inzoomen op mogelijk nieuwe informatie. Een belangrijk detail hierbij, is dat politiehonden destijds een lijkgeur ontdekten in de slaapkamer van de ouders en in de woonkamer. Een andere politiehond heeft op dezelfde plek bloedsporen gevonden.

The Disappearance of Madeleine McCann | Official Trailer [HD] | Netflix

A detailed look at the disappearance of 3-year-old Madeleine McCann, who vanished while on holiday with her family. The Disappearance of Madeleine McCann. Only on Netflix March 15th. Watch The Disappearance of Madeleine McCann on Netflix: https://www.netflix.com/title/80194956 SUBSCRIBE: http://bit.ly/29qBUt7 About Netflix: Netflix is the world’s leading internet entertainment service with 130 million memberships in over 190 countries enjoying TV series, documentaries and feature films across a wide variety of genres and languages.

Dat is opvallend, maar wellicht niet voldoende. Vreemd genoeg zijn er ook sporen aangetoond op de kleding van Kate McCann, net als op de lievelingsknuffel van Madeleine in haar bed. Om het nog frappanter te maken zijn er in de auto waar het gezin gebruik van maakte ook dna-sporen gevonden, ruim 25 dagen na de verdwijning.

Onderzoek met vraagtekens

Het hele onderzoek vertoont behoorlijk veel hiaten. Zo is het onderzoeksrapport opgesteld in het Engels en kregen de Portugese onderzoekers een vertaling. Vreemd genoeg was het geen vertaling van het volledige rapport, maar een samenvatting. Logischerwijs bevat het dus niet alle belangrijke informatie. Het hoofd van de Portugese juridische politie, Alipio Ribeiro, zei later dat de sporen in de huurauto geen match hebben opgeleverd. Diezelfde man zei daarnaast dat de berichten in de media niet kloppen. De ouders werden niet in staat van beschuldiging gesteld, noch gearresteerd.

Anno 2019 zijn er diverse technologische ontwikkelingen die een oplossing mogelijk dichterbij kunnen brengen. De documentaire stelt nu dat met de huidige technieken er mogelijk andere conclusies getrokken kunnen worden. Mogelijk zal kunnen blijken dat de sporen wel degelijk van Madeleine zijn als de monsters opnieuw onderzocht kunnen worden.

Onderzoek liep fout

Netflix-kijkers én de Britse detective Colin Sutton zijn er van overtuigd dat het onderzoek fout liep. Zo zouden delen van het onderzoek opnieuw onderzocht moet worden, iets wat ook Sutton zegt.

“Mochten er vandaag nieuwe testen worden uitgevoerd op het gevonden DNA-materiaal, dan kan dat voor een doorbraak zorgen”, zegt de detective in een podcast van Nine News, waar elke week een aflevering van de Netflix-reeks besproken wordt. “Die auto werd weken na haar verdwijning gehuurd. Maar volgens alle informatie die tot nu voorhanden is, is het onmogelijk dat zij nog in die wagen gezeten kon hebben. Als het nu tóch haar DNA zou zijn, hoe kwam ze dan in die wagen terecht, terwijl ze al drie weken vermist was?”

Nieuw onderzoek

Ook forensisch expert Dr. Mark Perlin komt aan het woord tijdens de bespreking. “Als het laboratorium voor nieuwe informatieve data kan zorgen, ook al zijn die complex en gemengd, dan kan een enorm onrecht mogelijk de wereld uit worden geholpen. Dan kunnen we voorkomen dat schuldigen niet worden veroordeeld en dat onschuldigen in de cel belanden. Wat nu nodig is, is een objectief en accurate interpretatie van het DNA-materiaal, dat de zaak kan oplossen. Op zijn minst op wetenschappelijk niveau.”

De politie hult zich in ieder geval in stilzwijgen en meldt hooguit dat het onderzoek nog steeds gaande is. Kate en Gerry McCann blijven ook tot op de dag van vandaag ontkennen iets te maken te hebben met de verdwijning van hun dochter. Ze wilden ook niet meewerken aan de docu. Waarom? Dat lees je hier.

HLN

Reageer op artikel:
Madeleine McCann-zaak ligt weer open dankzij Netflix-documentaire
Sluiten