Noah Korevaar
Noah Korevaar Disney+ 16 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Strijd der Netflix-killers barst los: Disney CEO stapt op bij Apple

Het is misschien moeilijk om je voor te stellen, maar Disney CEO Bob Iger is al sinds 2011 lid van het raad van bestuur van… Apple. De topman heeft dus ook bij de techgigant een belangrijke vinger in de pap. Nu Disney Plus eraan komt, een directe concurrent van Netflix en Apple TV+, is het tijd voor verandering.

Disney CEO Bob Iger stapt op bij Apple

De CEO van Disney heeft bekendgemaakt dat hij uit de raad van bestuur van Apple is gestapt. Iger was een vriend van Steve Jobs, de CEO van Apple. Jobs zat op zijn beurt weer in de raad van bestuur van Disney tot zijn dood in 2011.

In 2011 was dat geen gekke zet: Apple en Disney concurreren amper met elkaar. Tot nu: binnen enkele maanden zullen zowel Disney als Apple hun Netflix-killers lanceren. De streamingdienst Disney Plus is nu zelfs al gratis in Nederland te proberen.

Iger is opgestapt op 10 september. Dat is niet geheel toevallig precies de dag waarop Apple de lanceringsdatum en prijzen van Apple TV+ onthulde. Oftewel, de dag waarop de twee giganten officieel met elkaar begonnen te concurreren.

“Ik heb het grootste respect voor Tim Cook, zijn team bij Apple en voor mijn collega-bestuursleden,” zei Iger in een verklaring gepubliceerd door The Hollywood Reporter. “Apple is een van ‘s werelds meest bewonderde bedrijven, bekend om de kwaliteit en integriteit van zijn producten en zijn mensen, en ik ben voor altijd dankbaar dat ik lid van de raad van bestuur ben geweest.”

USA CINEMA LION KING
Bob Iger Bron: EPA/ETIENNE LAUREN

Intrigerende geschiedenis

De twee bedrijven hebben een intrigerende geschiedenis met elkaar. Disney nam Pixar over in 2006, een bedrijf waarvan Apple CEO Steve Jobs de meeste aandelen bezat. Disney nam Pixar over voor 7.4 miljard dollar, waardoor Jobs Disney’s grootste aandeelhouder werd. Bob Iger speelde een grote rol in die overname.

Nu de twee het strijdtoneel officieel gaan betreden, is er zeer sprake van belangenverstrengeling.

“Hoewel we zijn bijdragen als bestuurslid enorm zullen missen, respecteren we zijn beslissing. We hebben alle verwachtingen dat onze relatie met zowel Bob als Disney tot ver in de toekomst zal voortduren”, zei Apple in een verklaring aan The New York Times.

Google CEO

In 2009 gebeurde er iets soortgelijks met Google CEO Eric Schmidt. Hij stapte toen ook op als lid van het raad van bestuur van Apple. Hij was sinds 2006 lid, maar moest opstappen toen Google’s Android direct ging concurreren met iOS. Apple’s statement was er destijds duidelijk over:

“Eric’s effectiviteit als lid van de raad van bestuur zou aanzienlijk worden verminderd, omdat hij vanwege nog grotere belangenconflicten bij nog grotere delen van onze vergaderingen niet aanwezig had kunnen zijn.”

Check ook ons lijstje met verborgen pareltjes die je op Disney Plus kunt vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Strijd der Netflix-killers barst los: Disney CEO stapt op bij Apple
Sluiten