Schrijnend: slechts 40 films uit de IMDb Top 250 staan op Netflix

Al sinds jaar en dag is IMDb de meeste gebruikte database wat betreft mediaproducties. Legendarisch is de IMDb Top 250: de beste 250 films uit de geschiedenis. Van een streamingdienst die al sinds 2013 actief is op de Nederlandse markt zou je dus mogen verwachten dat die behoorlijk wat films in het assortiment heeft opgenomen. Dat valt dus tegen. Van de 250 best beoordeelde films zien we er bij Netflix ‘slechts’ 44  terug.

De verklaring voor die magere score is logisch. Nu streaming gemeengoed is geworden, is het voor Netflix moeilijker geworden om uitgebrachte films aan te schaffen. Aan de ene kant zijn de licenties flink in prijs gestegen als we dat zouden gaan vergelijken met de prijzen van vijf jaar geleden. Aan de andere kant was Netflix een echte pionier, wat vijf jaar geleden nog nieuw was, is nu al doodnormaal. Andere bedrijven als Disney begeven zich ook op het terrein van streaming, wat eveneens zorgt voor stijgende prijzen van licenties.

IMDb Top 250 is bijna onzichtbaar op Netflix

Het probleem is dat een onderneming als Netflix niet kan blijven vertrouwen op een grote hoeveelheid eigen materiaal. Ook het aanbod aan reguliere speelfilms, bij voorkeur recente films, dient goed te zijn. Hier wringt de schoen. Als we het aanbod topfilms wegzetten tegen de 250 best beoordeelde films op IMDb, de films met een score van 8 of hoger, dan zien we slechts 44 films terug. Ben je benieuwd welk tien beste films uit de IMD braking op Netflix te zien zijn? We zetten ze even op een rij:

  1. The Godfather
  2. The Godfather: Part II
  3. Pulp Fiction
  4. Schindler’s List
  5. Forrest Gump
  6. Saving Private Ryan
  7. Senna
  8. The Green Mile
  9. Terminator 2: Judgment Day
  10. The Pianist

De IMDb top 250 kun je hier vinden. Deze 75 (!) films worden nu overigens van Netflix afgegooid, dus wees er snel bij.

Reageer op artikel:
Schrijnend: slechts 40 films uit de IMDb Top 250 staan op Netflix
Sluiten