Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Netflix 7 nov 2019

Netflix laat door het delen van accounts te tolereren dit gigantische bedrag liggen

Netflix, Disney+, Apple TV+, Videoland, Pathé thuis, HBO en zo gaat de lijst nog wel even door. We worden tegenwoordig overspoeld met streamingdiensten. Het begint voor de fanatieke bingewatcher die niets wil missen bijna onbetaalbaar te worden. De enige uitkomst is het delen van accounts, maar daar willen de streaming aanbieders graag een stokje voor steken. Als je beseft hoeveel ze hierdoor verliezen, is dat ook niet zo gek.

Een week geleden bleek uit onderzoek van Telecompaper dat 34% van de Netflix abonnementen in Nederland gedeeld worden. En dan hebben we het niet over gezinnen die gezamenlijk gebruik maken van een account, maar over het delen buiten eigen huishouden. Hierdoor loopt Netflix een gigantische bedrag mis. Hoeveel precies? Dat kunnen we aardig inschatten.

100 miljoen euro

Eind 2018 waren er 2,95 miljoen Nederlandse Netflix-abonnees. Inmiddels zullen dat er een stuk meer zijn, maar laten we voor het gemak uitgaan van drie miljoen betalende klanten. 34% daarvan wordt gedeeld met minimaal één ander persoon (dit kunnen er meer zijn), dus in het beste geval loopt Netflix 1,02 miljoen abonnees mis. Als al deze mensen zelf het basis abonnement zouden nemen, dan zou Netflix iedere maand dik acht miljoen euro extra kunnen bijschrijven. Dat is op jaarbasis bijna 100 miljoen.

En dat is alleen al in Nederland. Pak je de hele wereld erbij, dan is die honderd miljoen euro van ons slechts het begin. Website The Mary Sue beweert dat wereldwijd 10% van de Netflix abonnees hun account deelt met mensen buiten het gezin of huishouden. Dat zou betekenen dat minimaal 13,7 miljoen mensen niet betalen voor de dienst, maar er wel gebruik van maken. Stel dat deze kijkers gaan betalen voor Netflix, dan brengt dat op jaarbasis 1,62 miljard dollar in het laatje van de streamingdienst.

Netflix gaat ingrijpen

In dat geval ga je er vanuit dat alle niet betalende kijkers een lidmaatschap zouden nemen. Dat is in de praktijk natuurlijk nog maar de vraag. Toch is het bij zien van deze cijfers niet zo gek dat Netflix strenger wil gaan optreden tegen het delen van account. Hoe ze dat gaan doen is nog niet bekend, maar er zijn een aantal knappe koppen al op zoek naar een oplossing.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Mary Sue

Reageer op artikel:
Netflix laat door het delen van accounts te tolereren dit gigantische bedrag liggen
Sluiten