Netflix baas onthult gevolgen crisis voor (productie van) nieuwe Originals

Afgelopen zondag was Ted Sarandos te gast bij CNN’s Reliable Sources. Hij is Chief Content Officer bij Netflix, en daarmee dus de baas die over alle (aangekochte) films en series gaat bij de streamingdienst.

De grote vraag was natuurlijk meteen hoe het nu met Netflix gaat. Nu alle producties tijdelijk stop worden gezet, is het maar de vraag of de streamingdienst genoeg nieuwe films en series heeft om aan het aanbod toe te voegen de komende weken.

Genoeg content op de plank bij Netflix

Volgens Ted Sarandos hoeven we ons daar voorlopig nog geen zorgen om te maken.

“Wat er nu gebeurt, is dat we behoorlijk ver vooruit werken omdat we alle afleveren van onze shows in één keer uitbrengen. Dus netto zal er de komende maanden nog niks aan de hand zijn, en is er dus geen verstoring qua releases. Misschien later in het jaar wel, gezien alle fysieke elementen van producties nu stil liggen,” aldus Sarandos.

Afhankelijk van hoe lang de crisis gaat duren kan Netflix het wat nieuwe content betreft dus nog even volhouden. De streamingdienst heeft nog genoeg films en series op de plank liggen.

Bovendien is er altijd een (prijziger) plan B beschikbaar: meer tijdelijke licenties voor bestaande films en series aankopen, om het gebrek aan Originals te compenseren. Voorlopig is daar echter dus nog geen sprake van.

Netflix streaming
Ted Sarandos en zijn vrouw (Afbeelding: Delmas / AFP) Chris Delmas / AFP

Digitaal verder

Voor Netflix is het desalniettemin een grote uitdaging: “Het is een enorme verstoring. Al onze producties over de hele wereld worden stopgezet. Zoiets is in de geschiedenis van de industrie nog nooit gebeurd, ” aldus de contentbaas bij CNN.

Toch probeert het bedrijf zoveel mogelijk het creatieve proces in stand te houden. Sarandos geeft de cartoon Big Mouth als voorbeeld, waarvoor afgelopen week met veertig man digitaal het script werd gelezen voor nieuwe afleveringen. “Mensen bereiden zich voor op het moment dat ze weer aan de slag kunnen.”

Kijkcijfers

En de kijkcijfers? Die gaan door het dak:

“Je kunt je voorstellen dat de kijkcijfers in de lift zitten. Dat geldt voor Netflix, voor CNN, voor televisie in het algemeen. Het systeem is zeer robuust en kan veel mensen helpen terwijl ze thuis zitten. Mensen kijken in ieder geval veel meer Netflix!”

100 miljoen dollar

En de mensen die nu geen werk hebben doordat producties stil liggen? Netflix heeft volgens Sarandos aangeboden om die mensen twee weken dor te blijven betalen. Ook de rollen die niet per se thuis verder kunnen werken.

Daarnaast heeft de streamingdienst een fonds van 100 miljoen dollar aangekondigd, waarmee het wereldwijd juist diegenen wil gaan helpen die de grootste klappen incasseren in de televisie- en filmindustrie. Denk aan freelancers die opeens zonder werk zitten. Hoe dat precies eruit gaat zien is nog niet bekend.

Deadline

Reageer op artikel:
Netflix baas onthult gevolgen crisis voor (productie van) nieuwe Originals
Sluiten