Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 10 sep 2020

Netflix gaat ondanks pandemie in 2021 megarecord pakken

Al sinds maart ligt praktisch heel Hollywood stil. Producties die wel zijn hervat duren opeens een stuk langer en kosten meer geld door alle maatregelen die men moet treffen. Of, zoals in het geval van The Batman, hebben te kampen met positief geteste acteurs.

Überhaupt was het maanden lang amper mogelijk nieuwe series en films op te nemen. De impact daarvan gaan we vooral volgend jaar merken.

Netflix CEO doet boekje open

De aanlooptijd van een grote serie of film is lang. De meeste titels waarmee Netflix en Amazon Prime Video nu komen zijn al voor de huidige pandemie afgerond. Volgend jaar wordt het pas echt spannend, als de pijplijn is opgedroogd.

Toch maakt Netflix-CEO Reed Hastings zich geen zorgen. Sterker nog, hij is er vrij zeker van dat er in 2021 meer Netflix Originals uitgebracht gaan worden dan in 2020. Ja, nóg meer. Hij erkent dat de pandemie effect heeft op de pijplijn, vooral in de Verenigde Staten, maar niet zo zeer als door kenners voorspeld werd.

Optimistisch voor 2021

Hastings heeft (ook in Nederland) een boek uitgebracht over de manier van werken van zijn bedrijf. Ter promotie van dat boek interviewden verschillende grote kranten de CEO. Een vraag die daarbij telkens weer opdook was hoe het met de productie van Originals gaat.

De Netflix-CEO is dus verrassend optimistisch:

“Volgend jaar, we hebben al het hele jaar gepland, – hebben we een geweldige selectie aan content”, aldus Hastings tegenover Variety. “Het zijn nog steeds meer Originals dan dit jaar. Het verschil is niet zo groot als we aanvankelijk hadden voorspeld, maar het aantal stijgt nog steeds op jaarbasis. Natuurlijk produceren we in Europa, in Azië produceren we. We hebben allemaal goede hoop op een vaccin, zodat we weer intensiever kunnen werken. ”

Hollywood komt op gang

In 2018 produceerde Netflix alleen al bijna 1500 uur aan televisie en films. In 2019 bracht de streamingdienst in Amerika 371 Originals uit, en dit jaar zijn het er ondanks de pandemie veertig tot vijftig per maand. En dat terwijl het nog maar een paar jaar geleden is dat het bijzonder was toen Netflix zijn eerste twee eigen series ging produceren. Het contrast met Disney+ is dan ook groot.

Toch blijft het voorlopig onzeker tot in hoeverre Hollywood weer op gang kan komen. Ook Warner Bros.-hoofd Ann Sarnoff benadrukte tegenover The Hollywood Reporter dat het naïef zou zijn om te verwachten dat alles soepel gaat verlopen. Men houdt rekening met onvoorziene beren op de weg.

Naïef

Dat Robert Pattinson positief is getest, is dan ook niet een grote shock voor het bedrijf: “Als iemand positief test, neem je contact op, pauzeer je, evalueer je en kom je terug wanneer je kunt”, aldus Sarnoff. “Ik denk dat het naïef zou zijn geweest om te denken dat we niet voor een paar producties bepaalde gevallen zouden hebben.”

Het is op dit moment vooral de vraag wanneer producties hervat kunnen worden in Los Angeles en Atlanta, waar veel shows en films gefilmd worden. Hastings hoopt er volgens The Wall Street Journal op dat men daar later deze maand weer van start kan gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

VarietyTHRWSJ

Reageer op artikel:
Netflix gaat ondanks pandemie in 2021 megarecord pakken
Sluiten