Coronavirus: 5 virusuitbraak-films en series die je gezien moet hebben

Nu het Coronavirus zich ook in Nederland doet gelden is het tijd om weer eens een geliefd subgenre van de rampenfilm erbij te pakken: virusuitbraken. De eerste speelfilm over het Coronavirus moet nog gemaakt wordt, maar veel soortgelijke epidemieën hebben we al voorbij zien komen op het witte doek.

We zetten vijf films en documentaireseries op een rijtje over virusuitbraken die absoluut het checken waard zijn, terwijl we wachten op meer nieuws over het Coronavirus.

Outbreak (1995)

Waar veel films over een virusuitbraak of epidemie er behoorlijk op los fantaseren, pakt Outbreak het een stuk realistischer aan. Het Matoba Virus uit de film is niet gebaseerd op het Coronavirus, maar op het Ebola virus. Het zijn allebei virale hemorragische koortsen.

In tegenstelling tot Ebola gaat het Matoba Virus uiteindelijk muteren en begint het virus op een griepachtige manier te verspreiden. Uiteindelijk weet de ziekte zijn weg te vinden naar de Verenigde Staten door een illegaal geïmporteerde aap uit Afrika. Het is aan de door Dustin Hoffman gespeelde Kolonel Sam Daniels om de epidemie te stoppen.

Contagion (2011)

Contagion gaat over een zeer besmettelijk virus, het Meningoencephalitis Virus One (MEV-1). Slechts een paar dagen na besmetting overlijden slachtoffers al, waardoor het lastig is om in te grijpen. De epidemie verspreidt zich op rap tempo, en de medische wereld zet alles op alles om er wat aan te doen.

Deze uiterst actuele film laat beide kanten van de strijd zien, want ook de mensen die proberen te overleven en voor hun geliefden zorgen komen aan bod. Steven Soderbergh laat met zijn sterrencast zien hoe een virus langzaam een samenleving totaal kan doen instorten. Het CDC bevestigde onlangs overigens dat Contagion zeer accuraat is…

Blindness (2008)

In Blindess zorgt een onbekend virus er voor, zoals de titel al doet vermoeden, dat steeds meer mensen blind worden. Slachtoffers zien enkel nog maar wit licht. Het agressieve virus verspreidt zich razendsnel over de wereld, met alle gevolgen van dien. Slachtoffers komen in mensonterende quarantines terecht, vaak niet veel beter dan een verlaten gevangenis.

Blindness laat op een briljante manier zie hoe snel er chaos kan ontstaan. Zelfs als kijker begin je verward te raken: hoeveel tijd is er verstreken, wat is er aan de hand? Tegelijkertijd weet de film vanuit een verrassende hoek de boodschap over te brengen dat ook blinde mensen nog mensen zijn. Dat klinkt logisch, maar na het zien van Blindness kijk ligt dat toch net even anders…

Children of Men (2006)

In de nabije toekomst kampt de wereld met totale vruchtbaarheid. Een mysterieus virus zorgt ervoor dat vrouwen niet meer zwanger raken, met als gevolg dat het menselijk ras uit dreigt te sterven. Wanneer de jongste persoon op aarde overlijdt, ontstaat er totale paniek. Er is nog een lichtpuntje aan het einde van de tunnel: een vrouw die alsnog zwanger lijkt te zijn.

Kan de door Clive Owen gespeelde hoofdrolspeler haar beschermen? Oscar-winnaar Alfonso Cuarón zette met Children of Men een bijzonder meesterwerk neer. Let vooral op de lange shots, die ervoor zorgt dat de film intiem en realistisch aanvoelt, op een manier waar 1917 nog wat van kan leren. Zonder twijfel de beste film uit dit rijtje!

Op Netflix: Pandemic (2020)

De docuserie Pandemic kwam begin dit jaar precies op het juiste moment naar Netflix. In deze serie ontmoet je de helden die zich dagelijks bezig houden met de griep, en de evolutie daarvan. De aandoening lijkt misschien relatief onschuldig, maar vooral oudere mensen kunnen er last van krijgen.

Pandemic: How to Prevent an Outbreak beantwoordt niet alleen al je vragen over de verschillende griepvirussen die er bestaan, maar laat je ook achter de schermen zien hoe men tegen wereldwijde uitbraken strijdt. Extra relevant nu het Coronavirus zich op rap tempo in Europa verspreidt!

Reageer op artikel:
Coronavirus: 5 virusuitbraak-films en series die je gezien moet hebben
Sluiten