Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Netflix 30 sep 2019

Netflix levert meesterwerk af: The Irishman overladen met lovende reviews

Vanaf het moment dat Netflix The Irishman aankondigde, zijn de verwachtingen ongekend hoog. Levende legendes Robert De Niro en Al Pacino samen in een waargebeurd maffia verhaal geregisseerd door Martin Scorsese. Op papier ben je dan meteen een Oscar-kandidaat, maar hoe komt deze Netflix Original er in de praktijk vanaf? Op die vraag hebben we nu een antwoord gekregen, want de eerste reviews staan online.

46 recensies zijn er inmiddels verzameld door Rotten Tomatoes en The Irishman is nog steeds foutloos. Een 100% score en daarmee is dit pronkstuk van Netflix officieel “certified Fresh.” Ook op Metacritic is er geen recensent die zich ook maar enigszins negatief uitlaat over The Irishman. 24 reviews staan er inmiddels op de website en die zijn allemaal positief. De huidige score is 92/100 en daarmee de beste Netflix film van dit moment.

Het verhaal achter The Irishman

The Irishman is gebaseerd op het boek I Heard You Paint Houses van Charles Brandt. Deze vertelt het waargebeurde verhaal van Frank “The Irishman” Sheeran. Hij wordt in de film gespeeld door Robert De Niro en was een huurmoordenaar voor de maffia. Eén van zijn bekendste werkgevers was vakbondsleider Jimmy Hoffa die in de film wordt gespeeld door Al Pacino. Naast deze twee legendes zijn er ook rollen voor Je Pesci, Jesse Plemons, Ray Romano en Anna Paquin.

Frank Sheeran en Jimmy Hoffa werkten lange tijd samen en in The Irishman zien we het gehele verhaal. Dat is een lang verhaal en de film duurt dan ook 209 minuten. Dat is net geen drie en een half uur. Netflix neemt daarmee een flink risico, want dit is aanzienlijk langer dan we gewend zijn. Toch wordt The Irishman overladen met lof en dat is vooral te danken aan Martin Scorsese.

Al Pacino en Robert De Niro schitteren in Netflix meesterwerk

De legendarische regisseur Martin Scorsese heeft al vele topfilms op zijn naam staan, maar zijn eerste Netflix productie is misschien wel beter dan alles wat hij al gedaan heeft. Volgens meerdere critici bewijst Scorsese met The Irishman dat hij één van de beste filmakers is die ooit geleefd heeft. Vooral de manier waarop hij het drie en een half uur durende verhaal opbouwt, kan op veel lof rekenen.

Ook de acteerprestaties van Robert De Niro en Al Pacino worden goed ontvangen, maar het is vooral Joe Pesci die geroemd wordt. De acteur met Italiaanse roots ging in 1999 met pensioen, maar kwam voor The Irishman terug op die beslissing. Een wijze keuze, want in deze Netflix film laat de Goodfellas-ster zien hoe goed hij kan acteren.

The Irishman | Official Trailer | Netflix

Robert De Niro, Al Pacino and Joe Pesci star in Martin Scorsese’s THE IRISHMAN, an epic saga of organized crime in post-war America told through the eyes of …

Opvallend genoeg kan ook de special effects afdeling met veel plezier de recensies lezen. Hun werk wordt genoemd als één van de hoogtepunten van de film. We hebben het dan niet over explosies en bijzondere effecten, maar over een verjongingskuur. Het grootste gedeelte van deze Netflix film zijn de acteurs ouder dan de karakters die ze spelen. Met behulp van de nieuwste technieken zijn de sterren verjongd en dat is uitstekend gedaan. The Irishman is dan ook op meerdere fronten een meesterwerk.

Oscar-favoriet

Netflix heeft goud in handen. Misschien wel letterlijk, want The Irishman wordt nu al genoemd als één van de grote kanshebbers tijdens de Oscars. Het moet wel heel gek lopen wil Netflix begin 2020 niet een gouden beeldje in ontvangst nemen.

The Irishman is vanaf 27 november hier te streamen via Netflix.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rotten TomatoesMetacritic

Reageer op artikel:
Netflix levert meesterwerk af: The Irishman overladen met lovende reviews
Sluiten