Netflix haalt met ‘Icarus’ voor het eerst een prestigieuze Oscar binnen

Ruim tien jaar geleden was Netflix een bedrijfje dat geld verdiende met het per post verhuren van dvd’s. Tegenwoordig zijn ze het grootste streamingbedrijf ter wereld. Het kan dus snel gaan. Dit succes is grotendeels te danken aan hun Originals. Deze topproducties kunnen bijna altijd rekenen op lovende recensies. Nu pakken ze er zelfs één van de meest prestigieuze onderscheidingen uit de filmwereld mee. Icarus ging dit weekend naar huis met de Oscar voor beste documentaire.

Icarus is geproduceerd en geregisseerd door Bryan Fogel en het is geen schande als je zijn naam niet kent. Dit is namelijk pas zijn tweede productie en de eerste keer dat hij een documentaire heeft gemaakt. Zijn eerste stap in de filmwereld was namelijk een komedie genaamd: Jewtopia. Deze verscheen in 2012 en werd al snel vergeten. Het maken van documentaires ligt hem blijkbaar een stuk beter, want met Icarus heeft hij meteen een Oscar te pakken.

Russische doping

Voor deze documentaire dook de documentairemaker in de duistere wereld van de prestatie verhogende middelen. Drugs en doping in de sport is een hot topic. Om de haverklap komen er nieuwe ontdekkingen aan het licht en valt de ene na de andere atleet door de mand. Aanvankelijk wilde Bryan Fogel zich alleen gaan richting op de wielerwereld, maar belandde al snel in een veel grotere door doping gedomineerde wereld.

Zijn zoektocht leidde hem namelijk naar Dr. Grigory Rodchenkov. Deze expert op doping gebied was ooit een belangrijk onderdeel van een Russische staatsprogramma met een nogal bijzonder doel. Zij waren er namelijk verantwoordelijk voor dat de Russische atleten boven zichzelf zouden uitstijgen op de Olympische Spelen. Bryan Fogel ontdekte samen met Rodchenkov hoe ver de Russen daarin gingen. Alle wetten werden verbroken en al snel werd duidelijk dat ze een gigantisch dopingschandaal hadden ontdekt.

Dit zijn de betere Oscar-films op Netflix

Icarus is een documentaire, maar kijkt als een thriller. Dit in combinatie met de impact die het onderzoek had, maakt deze Netflix Original een terechte Oscar winnaar. Dit is overigens niet de eerste keer dat Netflix het gouden beeldje binnenhaalt met een documentaire. Een jaar geleden waren ze met The White Helmets ook al succesvol. Toen werd de Oscar voor beste korte documentaire gewonnen. Ook een prachtige prijs, maar niet zo prestigieus als die voor beste documentaire die dit jaar werd binnengehaald.

Nog meer Oscar succes voor Netflix

Netflix zet met het binnenhalen van deze prijs een nieuwe stap. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd totdat ook andere Oscars ten prooi gaan vallen aan de streamingdienst. Dit jaren waren ze met Mudbound ook al genomineerd voor beste bewerkte scenario, beste vrouwelijke bijrol en beste camerawerk. Gewonnen werd er niet door de Netflix film, maar de streamingdienst komen steeds dichterbij. Wil je weten welke films nog meer met een gouden beeldje huiswaarts keerden? Klik dan hier.

Reageer op artikel:
Netflix haalt met ‘Icarus’ voor het eerst een prestigieuze Oscar binnen
Sluiten