Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 16 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

5 redenen om Netflix-documentaire Quincy te kijken

Soms heb je behoefte aan een goede documentaire. En dan een keer niet eentje die direct 10 afleveringen duurt, maar gewoon 2 uren kijkplezier en klaar. In dat geval tippen we je de documentaire Quincy Jones op Netflix uit 2018, Quincy genaamd. 5 redenen om deze docu zo snel mogelijk te kijken.

Steengoede documentaire over Quincy Jones op Netflix

We hadden natuurlijk wel eens gehoord van Quincy Jones. Maar als we een nummer van hem moesten noemen, zouden we het eigenlijk niet weten. En over de nummers, albums, films en andere projecten die hij geproduceerd en geschreven heeft, zouden we je vooraf ook weinig kunnen vertellen. En dat maakt de documentaire juist zo bijzonder. Deze gast is invloedrijker dan The Beatles. Netflix vertelt de rest.

1. ‘Huh, heeft Quincy dit óók gemaakt?’

Als je Quincy kijkt op Netflix, val je van de ene in de andere verbazing. ‘Huh, heeft hij dit óók gemaakt?’, denk je iedere keer weer. Quincy Jones begon in de jaren 50 als jazz-muzikant, maar legde zich sinds de jaren 60 vooral toe op het schrijven en produceren voor anderen. Sindsdien werkte hij ieder decennium met de allergrootsten. Hij was de basis voor het succes van Count Basie, Ray Charles, Frank Sinatra (zo schreef hij het befaamde Fly Me to the Moon), Michael Jackson, Will Smith en ontdekte hij Whoopi Goldberg en Oprah Winfrey. Dit is slechts het topje van de ijsberg, om over de imposante verzameling Grammy’s en andere awards maar te zwijgen.

2. Inspirerend

Naast verwondering is de documentaire op Netflix vooral ook inspirerend. Quincy Jones groeide op in een achterbuurt in Chicago, zag pas op zijn elfde voor het eerst een blanke, had een moeder die naar een gesticht werd gestuurd en had de ambitie om gangster te worden. Totdat hij tijdens een inbraak een piano zag. In een tijd dat er in Amerika nog een volledige rassenscheiding plaatsvond, vocht Quincy Jones zich omhoog als muzikant. Zonder ooit haat te koesteren tegen wie dan ook.

quincy, quincy jones, netfix, documentaire, muziek
Quincy Jones in 1965 in Hilversum (Afbeelding: ANP)

3. Sociaal activist

Tja, wat deed Quincy Jones niet goed? Nou, misschien zijn huwelijken, al rept geen ex-vrouw een slecht woord over de innemende alleskunner. Feit is dat hij naast zijn driedubbele baan als muzikant, producer en schrijver ook nog eens sociaal activist was. In Zuid-Afrika, Amerika, overal was hij actief. In 2016 was hij nog de grote organisator van de opening van het National Museum of African American History and Culture. Obama, Oprah, iedereen die er toe deed, kwam op uitnodiging van Quincy. In de jaren 90 speelde hij een belangrijke rol in het stichten van vrede tussen de hiphop-kampen East Coast en West Coast. En zo kunnen we een boek vol schrijven.

4. Thriller

In dit artikel past zoals gezegd lang niet het hele oeuvre van Quincy Jones. Maar op een gegeven moment besloot hij, naast de filmmuziek die hij er al naast deed, ook een film te maken. Tijdens de productie van The Wiz vroeg ene Michael Jackson of hij toevallig iemand kende die zijn solo-album wilde produceren. “Ik doe het wel”, zei Quincy Jones, die direct zijn beste team ooit samenstelde. Off the Wall werd een mega-succes, maar de echte knaller was Thriller, het meesterwerk van Quincy Jones. Of je tegenwoordig nog naar Michael Jackson mag luisteren? Nou, laten we het zo zeggen: het is zonde om niet naar het werk van Quincy Jones te luisteren.

quincy, quincy jones, netflix, documentaire
Quincy Jones in 2019 tijdens het Montreux Jazz Festival Zwitserland (Afbeelding: EPA)

5. Het is geen ellenlange documentaire-serie

Ook wel eens lekker: het is geen ellenlange documentaire-serie. Begrijp ons niet verkeerd: we houden van documentaire-series, maar op een druilerige zondagmiddag of doordeweekse avond is het ook wel eens lekker om op Netflix gewoon eens een documentaire te kijken die in ruim 2 uren het complete verhaal vertelt. Oké, dan is het nu tijd om te luisteren naar deze legend.

Nog eens 5 redenen

Bekijk ook de 5 redenen om de documentaire The Vietnam War op Netflix te kijken. En ja, dat is wel zo’n ellenlange docu-serie, maar zeker de moeite waard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
5 redenen om Netflix-documentaire Quincy te kijken
Sluiten