Plottwist: Netflix’s Devil Next Door krijgt alsnog staartje door onthullende foto’s

The Devil Next door maakte eind vorig jaar diepe indruk. Netflix leverde een true crime docuserie van formaat af. De serie gaat over John Demjanjuk, een gepensioneerde automonteur die een vredig leventje leidt in Amerika.

The Devil Next door

John Demjanjuk staat bij zijn familie en vrienden bekend als een vriendelijke oude man. Wat niemand in zijn omgeving echter weet, is dat hij waarschijnlijk een bloederig verleden verbergt. Experts vermoeden namelijk dat hij eigenlijk Ivan the Terrible is.

Dat is een Oekraïense SS bewaker die in concentratiekamp Treblinka op verschrikkelijke wijze zijn slachtoffers mishandelde. Naast zijn job als verantwoordelijke voor de motoren die de gaskamers aandreven sloeg hij ze, sneedt hij hun oren eraf en stak hij zijn slachtoffers met een zwaard.

Lang verhaal kort: aan het einde van The Devil Next door is er nog steeds niet een sluitend antwoord. Is John Demjanjuk echt de nazi beul? De automonteur, zijn familie en zijn advocaat blijven het ontkennen tot zijn dood in 2012.

The Devil Next doorCHRISTOF STACHE / AFP
CHRISTOF STACHE / AFP

Netflix docu krijgt staartje

Nou niet bepaald het ‘bevredigende’ einde waar je als kijker op hoopt, maar wellicht krijgen Netflix-abonnees die alsnog. In Noord-Duitsland zijn namelijk twee merkwaardige foto’s opgedoken. Daarop is Demjanjuk naar verluidt te zien in vernietigingskamp Sobibor. Dat heeft de Duitse politie bekendgemaakt.

En dat terwijl Demjanjuk tot zijn dood heeft ontkend dat hij ooit in Sobibor is geweest. Met de twee foto’s lijkt er eindelijk een sluitend antwoord op de vraag te komen die toch in de lucht blijft hangen: is Demjanjuk echt schuldig? De foto’s werden ontdekt door een hobbyhistoricus bij de kleinzoon van een vermoorde kampcommandant van Sobibor.

Eindelijk bevestiging

Die kleinzoon heeft de foto’s geschonken aan de Duitse stichting Bildungswerk Stanislaw Hantz. Daar gingen de Duitse politie en experts met het beeldmateriaal aan de slag. Volgens hen is de conclusie duidelijk. Vanaf volgende week kun je zelf het beeld vergelijken met de man die we hebben gezien in de Netflix documentaire. Op 28 januari worden de twee foto’s namelijk vrijgegeven.

Stichting Sobibor benadrukt hoe belangrijk de foto’s zijn. Voorzitter Christine Gispen-de Wied: ‘De foto’s bevestigen dat deze rechtszaak niet voor niets gevoerd is. Er is veel getwijfeld aan Demjanjuks aanwezigheid in Sobibor, ook tijdens het proces. Deze foto’s bevestigen de getuigenissen.’

Volkskrant

Reageer op artikel:
Plottwist: Netflix’s Devil Next Door krijgt alsnog staartje door onthullende foto’s
Sluiten