Netflix loopt berg geld mis door illegaal gedeelde Nederlandse accounts

Het is niet zo gek dat Netflix moeite steekt in het onderzoeken van mogelijkheden om het delen van accounts tegen te gaan. Dat je in hetzelfde huishouden een account deelt met je gezinsleden, is natuurlijk toegestaan. Een account delen met je collega’s is een ander verhaal.

Netflix onderzoekt delen van accounts

Zeker nu de streamingdienst al sinds 2013 in Nederland aan de weg timmert, droogt het aantal potentiële nieuwe abonnees op. Stel het bedrijf zou een manier vinden om het delen van accounts tegen te gaan, dan zou er opeens een enorme groep nieuwe potentiële abonnees ontstaan.

Het is echter ook een move die nou niet bepaald sympathiek overkomt. Het is dan ook allesbehalve zeker dat Netflix stappen in die richting gaat zetten, al wordt er wel technologie getest. Sterker nog, tijdens de presentatie van de nieuwe kwartaalcijfers is dat bekendgemaakt door Netflix zelf.

Daar zei Product Officer Greg Peters dat er gewerkt wordt aan software waarmee achterhaald kan worden wie illegaal accounts delen. Vooralsnog maakt het bedrijf zelfs nog grappen over het delen van accounts op zijn socials.

?Check ook: Hollywood reageert woedend op nieuwe feature van Netflix

Onderzoek: Nederland deelt massaal

Vooral in Nederland loopt Netflix veel inkomsten mis, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper. We zijn zuinige gebruikers, want 34 procent van alle afgesloten abonnementen wordt namelijk gedeeld. Bij Videoland gaat het zelfs om 37 procent.  Dan hebben we het dus over accounts die buiten de gezinscontext worden gedeeld.

Als je het over het delen binnen huishoudens hebt, dan gaat het om respectievelijk 41 procent en 30 procent. Dat is echter een manier van accounts delen die streamingdiensten hoogstwaarschijnlijk niet tegen zullen gaan. Daarom kun je immers bij het opstarten van Netflix zelf aangeven welke gebruiker je bent.

Of Netflix nou daadwerkelijk actie gaat ondernemen of niet, één ding is duidelijk: er ligt een grote zak met geld te wachten. Bij premium tv-zenders is het probleem overigens minder nijpend: Fox Sport Go wordt in 9 procent van de gevallen buiten het huishouden gedeeld, Ziggo Sport Totaal Go 8 procent.

Reageer op artikel:
Netflix loopt berg geld mis door illegaal gedeelde Nederlandse accounts
Sluiten