Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom ook Netflix last gaat krijgen van het coronavirus

Je zou denken dat Netflix juist profiteert van het coronavirus. Als je thuis moet blijven dan slinger je immers al snel de streamingdienst aan. Toch is dat allerminst het geval, als we Needham analist Laura Martin moeten geloven.

Tegenover investeerders legde zij dinsdag uit waarom de investeringsbank verwacht dat aandelen van Netflix in waarde gaan dalen. Volgens de expert is de overtuiging dat de streamer geïsoleerd zal zijn tegen de impact van de uitbraak overdreven.

Netflix en het coronavirus

Het gevaar is dat de streamingdienst internationale abonnees kwijtraakt. Terwijl dat juist de teller is die permanent op moet blijven lopen om de enorme investeringen die Netflix doet te kunnen compenseren. Het bedrijf brandt in de oorlog om content door geld heen.

Vooralsnog doen de aandelen van het bedrijf het nog vrij stabiel. Juist doordat aandeelhouders verwachten dat Netflix profiteert van consumenten die thuis moeten blijven steeg het aandeel Netflix in februari met 7 procent in waarde. Ter vergelijking: de S&P 500 incasseerde een klap van 8.4 procent.

Maar meer mensen thuis die meer uren streamen leidt niet tot meer omzet, zo benadrukt Martin. Ze wijst erop dat Netflix vaste prijzen hanteert, onafhankelijk van hoeveel je als abonnee consumeert. “De extra uren die bestaande abonnees streamen worden niet door Netflix gemonetized.”

Enkel advertenties leiden tot meer omzet

Stel Netflix zou een abonnement met advertenties lanceren, dan zou meer actief gebruik wel tot meer omzet blijven. Een dergelijk model blijft voorlopig echter een gerucht, speculatie onder investeerders. Sterker nog, volgens sommigen zal Netflix uiteindelijk die kant op moeten gaan om überhaupt te overleven.

Maar goed, op dit moment kun je dus de conclusie trekken dat Netflix niet meer verdient als huidige abonnees meer gaan streamen. De streamingdienst baseert zijn voortbestaan vrijwel volledig op de aanwas van nieuwe abonnees, groei dus. Daardoor kan het miljarden blijven steken in nieuwe content.

Verzadiging

Martin wijst erop dat de markt voor Netflix in de Verenigde Staten al redelijk verzadigd is. Het bedrijf richt zijn pijlen niet voor niks steeds meer op andere markten. Maar dat zorgt er ook voor dat het coronavirus niet automatisch tot meer abonnees in de Verenigde Staten zal gaan leiden. Mensen die door het thuis zitten een abonnement zouden nemen, hebben er waarschijnlijk al eentje.

En juist die belangrijke internationale groei gaat volgens de Needham analist een klap krijgen. Het aantal internationale abonnees steeg eind vorig jaar met 30 procent naar 106 miljoen. Vooral Europa, het Midden-Oosten en Afrika waren belangrijk voor Netflix.

“Italië heeft zojuist het hele land in quarantaine geplaatst, wat inhoudt dat miljoenen medewerkers niet gaan werken of betaald krijgen, en dat wereldwijd de reisbranche geraakt wordt,” aldus Martin. “Aangezien Netflix een luxeproduct is, gaan we ervan uit dat de internationale churn zal stijgen en dat de omzetgroei internationaal zal vertragen totdat COVID-19 afneemt.”

Vrije kasstroom en investeringen

Dat kan problemen veroorzaken voor de cashflow van het bedrijf. Netflix besteedde 15 miljard dollar aan content in 2019, en Needham verwacht dat de streamingdienst dit jaar 18 miljard dollar uit gaat geven. Nu het aantal nieuwe abonnees afneemt kan Netflix niet opeens dat bedrag bijstellen, gezien films en series een lange aanlooptijd hebben: “Zelfs als de inkomsten van NFLX dalen, dan staan de inhoudelijke verplichtingen grotendeels vast”, aldus Martin.

De vrije kasstroom (free cash flow) van Netflix in 2019 was 3.3 miljard dollar in de min, wat volgens het bedrijf destijds ‘het hoogtepunt van ons jaarlijkse FCF-tekort’ zou zijn. Maar het FCF-profiel van Netflix kan ‘wezenlijk slechter’ worden als de inkomsten dalen in Azië, Europa of Latijns-Amerika, die samen meer dan de helft uitmaken van de geschatte inkomsten van Netflix voor 2020, aldus Martin. Wordt vervolgd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Yahoo

Reageer op artikel:
Waarom ook Netflix last gaat krijgen van het coronavirus
Sluiten