Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 7 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Netflix verslaat met karate-nostalgie zijn eigen hitseries

Cobra Kai seizoen 4 gaat door het dak op Netflix. Het nieuwe seizoen van de op The Karate Kid (1984) gebaseerde serie scoort de volle 100% op Rotten Tomatoes en blijkt een waar kijkcijferkanon. The Witcher en Emily in Paris hebben het nakijken.

Voor seizoen 1 wisten we niet of het nou wel een goed idee was. Een serie gebaseerd op de onverbeterlijk coole jaren 80-film The Karate Kid. Met voor een deel dezelfde personages (Ralph Macchio als Daniel LaRusso, William Zabka als Johnny Lawrence), en dan zonder onze grote held Mr. Miyagi. Maar na aflevering 1 waren we verkocht, en heel veel mensen met ons.

Cobra Kai seizoen 4 grote hit op Netflix

Waar een serie vaak een knallend eerste seizoen heeft en daarna langzaam afbrokkelt, is het bij Cobra Kai andersom. De serie begon als een vermakelijk nostalgiebommetje, maar werd beter en beter. Het eerste seizoen werd nog door YouTube Red/Premium premium gemaakt, daarna nam Netflix het over.

De serie begon met de herleving van een oude vete tussen Daniel LaRusso en Johnny Lawrence, die in hun jonge jaren al tegen elkaar vochten. Daniel LaRusso is inmiddels een rijke eigenaar van een autobedrijf, Johnny Lawrence een klusjesman met wie het bergafwaarts is gegaan in het leven. Hun levenspaden kruisen elkaar, oude conflicten worden opgerakeld en uiteindelijk beginnen ze allebei een karateschool. Ook hun kinderen spelen een sleutelrol, met verrassende plotwendingen. Verder gaan we niets verklappen, want in seizoen 4 zijn we inmiddels heel wat gevechten, toernooien en iconische teruggekeerde karakters verder. Het leuke aan de serie is dat er niet echt geen scheidslijn is tussen goed en slecht. Met ieder personage heb je wel compassie.

100% op Rotten Tomatoes en The Witcher van de troon

Het vierde seizoen van Cobra Kai is drie dagen na de release al 120 miljoen uren bekeken. Daarmee stoot het tweede seizoen van The Witcher en Emily in Paris van de troon. Deze Netflix-series werden in dezelfde periode respectievelijk 94,2 miljoen uren en 91,8 miljoen uren gekeken. Wel zijn deze series, met een aanzienlijk hoger budget, al iets langer beschikbaar.

Maar niet alleen het publiek gaat lekker op de karate-nostalgie van Netflix. Cobra Kai 4 scoort de volle 100% op Rotten Tomatoes. Check hier het overzicht van de recensies.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.