Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 11 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Netflix CEO neemt abonnement op Disney+, maar wil dat we anders kijken

De waarde van Netflix is vooral gebaseerd op het aantal abonnees dat er elk kwartaal wordt binnengehaald.

De toekomst van Netflix

De teller staat nu op 164 miljoen, wat een mooi prijskaartje van 125 miljard dollar oplevert. Aantallen die we voorheen niet echt konden vergelijken met andere voorbeelden, omdat Netflix het rijk alleen had in streamingland.

Daar komt nu in rap tempo verandering in, met de introductie van Disney+ en Apple TV+. Analisten zijn al druk bezig met het voorspellen van het aantal abonnees van die nieuwkomers, maar volgens Netflix CEO Reed Richards kijk je dan naar de verkeerde cijfers.

Alles draait om tijd

Volgens hem is het namelijk niet de juiste manier om te meten wie de streaming-oorlog aan het winnen is. Alles draait volgens Richards om één belangrijke factor: tijd. Leuk al die abonnementen op tig diensten, maar waar besteed jij als consument echt je kostbare tijd aan?

“Tijd wordt de echte competitie,” zei Hastings tijdens een conferentie in New York van de New York Times. “Je gaat abonnementsaantallen horen, maar gezien je gewoon dingen kunt bundelen zullen ze niet meer relevant zijn. De echte methode om het te meten zal tijd worden — hoe besluiten consumenten hun avonden te besteden? Welke mix aan diensten gaan ze gebruiken?”

Netflix prijzen CEO Reed Richards
Reed Richards (Bron: EPA/BERND VON JUTRCZENKA) (Afbeelding: EPA/BERND VON JUTRCZENKA)

Naar welk plaatje kijken we?

Daarmee snijdt Hastings een belangrijk onderwerp aan. Zijn bedrijf heeft enkel een streamingdienst, naast het versturen van films per envelop (ja, dat gebeurt nog).  Disney en Apple kunnen hun cijfers flink boosten door bijvoorbeeld gratis Apple TV+ weg te geven bij nieuwe iPhones, of deals te sluiten met providers. Dat zegt echter weinig over hoeveel consumenten daadwerkelijk die diensten gebruiken.

Netflix ziet dus ook niet enkel andere streamingdiensten als concurrenten, maar elke vorm van vermaak. Sterker nog, een executive van het bedrijf zei begin dit jaar nog dat Fortnite hun grootste concurrent is. Alles draait uiteindelijk immers om hoe consumenten hun tijd besteden. Een avondje gamen, betekent een avondje geen Netflix kijken.

De timing van deze switch naar een andere manier van succes beoordelen is niet geheel toevallig. Netflix is op het punt aanbeland waar de groei terug zal gaan lopen. Het bedrijf kan simpelweg niet de groei gaan matchen van Apple TV+ en Disney+, omdat zij net beginnen. Om toch goed uit elke vergelijking te komen, is tijd een van de weinige metrics waarmee Netflix de strijd kan winnen.

Abonnement op Disney+

Hastings verwacht dat begin 2020 bedrijven achter kijkcijfers ook gaan meten hoe consumenten hun tijd besteden. Dan kunnen we dus door alle contextloze abonnementsaantallen heen prikken.

Alles draait voor de CEO om die keuze: “Als je denkt, ‘zet ik de TV aan, zet ik YouTube aan, of kies ik voor Netflix?’ dan willen wij dat je Netflix kiest. Hij voorspelt dat de meeste consumenten zich op meerdere diensten zullen abonneren.

En Hastings zelf? Die gaat ook gewoon een abonnement op Disney+ nemen: “Als je het over entertainment hebt, dan is Disney degene waarvan we het meest moeten leren. Ik word volgende week als de dienst lanceert meteen abonnee. Ze hebben fantastische shows!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNBC

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Netflix CEO neemt abonnement op Disney+, maar wil dat we anders kijken
Sluiten