Netflix wil bioscopen gaan overnemen en heeft daar een bijzondere reden voor

Dat Netflix, als enfant terrible van de tv industrie reeds zijn sporen heeft verdiend, daar zijn vriend en vijand het wel over eens. Nu de onderneming het televisielandschap behoorlijk overhoop heeft gegooid, is ook de filmindustrie aan de beurt. Als we de L.A. Times mogen geloven, is de streamingdienst namelijk hard bezig om verschillende bioscoopzalen op te kopen om zodoende de kans te vergroten om felbegeerde Awards te winnen met de Netflix producties voor het witte doek.

Overname van Mark Cuban’s Landmark Theatres

Dat Netflix serieus is als het gaat om het uitbreiden van haar activiteiten is niks nieuws, maar het gaat nog niet echt van een leien dakje. In eerste instantie had men het plan om de Landmark Theatres van niemand minder dan Mark Cuban, die mede-eigenaar is, over te nemen.

Steven Spielberg ziet Netflix als een gevaar voor de filmindustrie

Deze deal is echter afgeketst omdat de onderneming uit Los Gatos in Californië de uiteindelijke verkoopprijs te hoog zou vinden. Een overname van Landmark Theatres zou een forse uitbreiding hebben betekend in de regio van New York en Los Angeles. Voorlopig blijft de wens tot uitbreiding van de streaminggigant precies dat, een wens. Tot op heden zijn er nog geen bioscopen door Netflix overgenomen, dit kan echter slechts een kwestie van tijd zijn.

Moeilijkheden voor Netflix

Ondanks de beperkte beschikbaarheid in de bioscoopzalen van Netflix-films zoals Mudbound en Okja, hebben ze de reputatie van Netflix wel bevestigd. Zoals we gewend zijn staat de streaminggigant op gespannen voet met de traditionele grootmachten in de filmindustrie. Regisseur Steven Spielberg ziet de Netflix producties dan ook meer als een verlengstuk van de tv-series en zeker niet als kwalitatief voldoende om een nominatie voor een Academy Award in de wacht te slepen.

Dat Spielberg met zijn mening niet de enige is die er zo over denkt blijkt wel uit de reactie van Christopher Nolan die vergelijkbare kritiek heeft geuit op de populaire streamingdienst. Overigens is Netflix ook nog eens verwikkeld in een gevecht met de directie van het Filmfestival van Cannes.

Gelijktijdig online en op het witte doek

Eén van de regels is namelijk dat de films die op het festival worden vertoond, ook in de Franse bioscopen beschikbaar moeten zijn. Netflix maakt het zichzelf overigens niet makkelijk. Een van de regels van Netflix is dat een filmrelease zowel plaatsvindt op het streaming platform, als op het witte doek op dezelfde dag. Dit maakt het moeilijk om bioscoopzalen te vinden die hiermee akkoord kunnen gaan. De vraag is echter of het slim is om vast te houden aan deze regel, waarom zou je immers naar de bioscoop gaan als je diezelfde film ook gewoon thuis kunt bekijken op dezelfde dag. De tijd zal het leren.

Reageer op artikel:
Netflix wil bioscopen gaan overnemen en heeft daar een bijzondere reden voor
Sluiten