Netflix heropent iconische bioscoop en verklapt daarmee de toekomst

Netflix ligt vaak in de clinch met grote bioscoopketens. Ondanks onderzoek dat op het tegendeel wijst blijven bioscopen beweren dat streamingdiensten hun industrie kapot maken. Daardoor draait The Irishman bijvoorbeeld enkel in filmhuizen, niet in de grote bioscopen.

Netflix heropent bioscoop

Gelukkig heeft Netflix nu alsnog een manier gevonden om zijn eigen producties op het witte doek te tonen, en zo in aanmerking te komen voor filmprijzen. Het bedrijf heeft een lease getekend om het iconische Paris Theater open te houden, een bioscoop in New York.

Het bedrijf gaat de klassieke locatie gebruiken om zijn eigen films te vertonen, vooral de wat meer filmhuis-achtige titels zoals Noah Baumbach’s Marriage Story. Het bedrijf heeft plannen om op grotere schaal de bioscoopwereld te veroveren, maar dit is ondertussen een mooie oplossing. Al helemaal in Amerika zijn er veel grote bioscoopketens die weigeren om Netflix Originals te draaien, waaronder AMC Theaters.

Speciale events

Het Paris Theater ging in augustus open, maar wordt nu tijdelijk heropend voor Marriage Story. Daarna wil Netflix de locatie gebruiken voor speciale events en vertoningen van andere Netflix Originals, al is het niet bekend voor hoe lang het bedrijf de lease aan wilt houden.

Bij speciale events kun je bijvoorbeeld denken aan media om Netflix Originals heen. Zoals een retrospective voor regisseurs van Originals, waarbij ook hun andere werk wordt vertoond. Dit is overigens niet de eerste keer dat de streamingdienst een bioscoop over wilt nemen. Naar verluidt wilde het bedrijf eerder dit jaar het iconische Egyptian Theatre in Los Angeles kopen, met als doel om daar premières te organiseren en filmhuisfilms te blijven tonen. Ook films die niet op Netflix komen.

Netflix Film on Twitter

After closing earlier this year, The Paris – New York’s last single-screen theater – reopened for a limited run of MARRIAGE STORY. Now, the iconic theater will be kept open and become a home for special Netflix events, screenings, and theatrical releases.

Focus op films

Dit kwartaal laat zien hoe serieus Netflix op filmgebied is. Contentbaas Ted Sarandos zei daar onlangs het volgende over: “Alleen al in dit kwartaal heb je het over films van de gigantische actie van Michael Bay met 6 Underground tot Oscar-materiaal met The Irishman, Marriage Story, The Two Popes en de comeback van Eddie Murphy in Dolemite. We zijn er zeer trots op en het is de eerste keer dat we op deze schaal en met dit volume films in één kwartaal uitbrengen.”

Dat mag ook wel, want de afgelopen jaren moest de streamingdienst het vooral van zijn series hebben. Maar ja, nu de concurrentie oprukt is het ook voor Netflix CEO Reed Richards des te duidelijker geworden hoe belangrijk films zijn: “Als streaming de nieuwe wereld is, dan hangt hoe uniek ons bedrijf is vooral af van ons filmaanbod.”

Regisseurs lokken

Voor Netflix kan het openen van een eigen bioscoop het beste van beide werelden betekenen. Het bedrijf kan zo regisseurs naar zijn streamingdienst lokken, die nog veel waarde hechten aan een bioscooprelease. Martin Scorsese wilde bijvoorbeeld een nationale bioscooprelease voor The Irishman in Amerika, maar Netflix kreeg de deals met grote ketens niet rond. Met dit soort acties is het bedrijf in de toekomst niet meer volledig afhankelijk van derden. Dat is belangrijk, want in the end maken de meeste filmmakers nog steeds films met het grote witte doek in hun achterhoofd.

Deadline

Reageer op artikel:
Netflix heropent iconische bioscoop en verklapt daarmee de toekomst
Sluiten