Netflix volgt BOOS met grimmige docu over vlogfamilies en -kids
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FNetflix-volgt-BOOS-met-schokkende-docu-over-vlogfamilies-en-kids.jpg)
Netflix heeft een docu over kidfluencers gedropt, één dag na de spraakmakende BOOS-aflevering over familievloggers. Puur toeval, maar het momentum is duidelijk.
Tim Hofman en zijn team doken afgelopen tijd in de lelijke wereld van Nederlandse familievloggers, met een nieuwe aflevering van BOOS als samenvatting. Kijkers reageerden massaal op het langverwachte onderzoek naar de Bellinga’s en andere vlogfamilies waar kinderen centraal staan in de content.
Netflix dropt net als BOOS docu over vlogfamilies
Smerige content, als je het ons vraagt. Diezelfde avond zat Tim Hofman nog bij Eva om het probleem verder toe te lichten. Tijd voor actie vanuit de overheid, zou je zeggen.
In afwachting van die broodnodige actie doet Netflix er nu nog een schepje bovenop. Alsof het zo gepland was, lanceerde de streamingdienst namelijk de dag erna direct al de documentaire Bad Influence: The Dark Side of Kidfluencing. Dit is een driedelige serie die diep ingaat op de duistere kanten van kinderen die opgroeien voor de camera. Toeval? Sowieso, want dit is een wereldwijde Netflix-release, maar de timing is op z’n minst opvallend. Poëtisch, haast.
Bad Influence: The Dark Side of Kidfluencing
Waar BOOS zich vooral richtte op Nederlandse vlogfamilies, pakt Netflix met Bad Influence een grimmiger, Amerikaanser voorbeeld van uitgebuite kinderen door te focussen op het “choquerende verhaal” van de Amerikaanse kindster Piper Rockelle en haar moeder, Tiffany Smith.
De Netflix-docu gaat daarin verder dan alleen het bespreken van de ethische kwesties. Er wordt ook een licht geworpen op de rechtszaak, waarin voormalige jonge leden van de vloggroep The Squad (de groep kinderen die met Rockelle in video’s verscheen) Smith en haar vriend beschuldigden van schendingen van arbeidswetgeving en ongepast gedrag.
Andere insteek, dezelfde conclusie
De overlappende releases van beide producties laten zien dat de zorgen over kidfluencers en familievloggers niet beperkt zijn tot Nederland. Het gaat om een wereldwijd fenomeen waar gelukkig steeds meer aandacht voor komt. Ook in Amerika.
Een schokkend cijfer uit de Netflix-documentaire: 60 procent van het materiaal dat gevonden wordt op computers van personen met seksuele interesse in kinderen, komt van sociale media. En ongeveer 92 procent van het publiek voor tienermeisjes die influencer zijn, bestaat uit volwassen mannen. Ugh.
Ondanks de verschillende invalshoeken komen beide producties tot dezelfde verontrustende conclusie: het is tijd om levensgrote vraagtekens te plaatsen bij het online delen van kinderlevens voor entertainment en commerciële doeleinden. Ingrijpen die hap.
Benieuwd naar beide takes? De BOOS-aflevering is dus gratis te bekijken via YouTube, Bad Influence: The Dark Side of Kidfluencing is nu in zijn geheel te streamen is op Netflix.