Noah Korevaar
Noah Korevaar Netflix 11 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Netflix moet snel reclame in streamingdienst tonen om te overleven’

Netflix was jarenlang alleenheerser in de piepjonge streamingmarkt. Daardoor kon het bedrijf binnen korte tijd maar liefst 158 miljoen abonnees binnen harken. Anno 2019 is het landschap echter drastisch veranderd: Disney en Apple zijn de markt binnengestormd, en hoe!

Situatie Netflix onhoudbaar

Disney+ wist zelfs binnen 24 uur al de ondergrens van het verwachte aantal abonnees voor het eerste jaar te doorbreken. Ondertussen rukken Amazon, HBO en talloze niche-streamingdiensten ook op. Nu 2019 ten einde loopt is het tijd om vooruit te blikken.

Dat is precies wat Laura Martin van het gereputeerde Needham heeft gedaan. De analist meldde deze week tegenover investeerders dat Netflix snel meer dan 4 miljoen abonnees kan gaan verliezen. Dat komt volgens Martin mede door de prijsvoering van de streamingdienst:

“Wij zijn van mening dat het premium prijsniveau van Netflix van $ 9-16 / maand onhoudbaar is omdat de waargenomen prijs / kwaliteitsverhouding na verloop van tijd zal dalen,” aldus Martin. Internationale groei is niet genoeg om de waarde van Netflix op peil te houden. ” Ze benadrukt dat elke Amerikaanse abonnee drie keer zoveel winst genereert als een internationale abonnee.

Tijd voor advertenties?

Sterker nog, volgens de gereputeerde analist moet Netflix een nieuw abonnement introduceren. Met, daar komt ie, de oh zo gevreesde advertenties. Daarmee zou de streamingdienst een nieuw segment in de markt aan kunnen boren, die op zoek zijn naar een goedkopere optie. Een interessant model, zeker nu Disney+ ook veel goedkoper is.

Tegelijkertijd schuilt in die strategie het gevaar dat bestaande gebruikers over gaan stappen op dat goedkopere abonnement. Afgaande op statements van hooggeplaatste piefen van Netflix door de jaren heen is het bovendien ook geen optie voor het bedrijf. Een paar maanden geleden zei Netflix CEO Reed Richards nog het volgende tegen aandeelhouders:

“Wij hebben, net als HBO, geen advertenties. Dat blijft een belangrijk onderdeel van onze merkpropositie; wanneer u speculaties leest dat we reclame gaan verkopen, moet u erop vertrouwen dat dit niet waar is. We geloven dat we op de lange termijn een waardevoller bedrijf zullen hebben door niet te concurreren om advertentie-inkomsten en in plaats daarvan ons volledig te concentreren op het concurreren op het gebied van de tevredenheid van kijkers. ”

Aandelen

Toch hebben de analyses van het analistenbureau impact. Na de opmerkingen van Laura Martin zakten de aandelen van Netflix 2 procent in waarde. 2020 gaat uitwijzen of het bedrijf zich echt zorgen moet gaan maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bloomberg

Reageer op artikel:
‘Netflix moet snel reclame in streamingdienst tonen om te overleven’
Sluiten