Nederlanders delen massaal Netflix-accounts, met alle gevolgen van dien

De oorlog der streamingdiensten is nu echt losgebarsten. Waar Netflix eerst nog het rijk alleen had, moet de streamingdienst nu de markt delen met Amazon Prime Video, Disney+, Apple TV+ en HBO Max.

En daar komen nog meer grote namen bij, diensten van bedrijven met zeer diepe zakken. Door het rap veranderende landschap is het juist ook interessant om te zien hoe het gedrag van de consument verandert. Zijn we ook met zijn allen massaal naar andere streamingdiensten overgestapt?

Nederlandse consumenten

Helaas zijn de meeste onderzoeken die je voorbij ziet komen gebaseerd op Amerikaanse consumenten. Interessant, maar het is altijd maar gissen tot in hoeverre je die conclusies door kunt trekken naar Nederland.

Dankzij een nieuw onderzoek van Pricewise onder duizend Nederlandse consumenten hebben we eindelijk ook weer inzicht in het kijkgedrag in ons kleine kikkerlandje.

Daaruit blijkt dat 56 procent van alle Nederlanders films en series op streamingdiensten kijkt. Opvallend genoeg betaalt 28 procent van die streamers niet zelf voor haar of zijn abonnement. Zij liften namelijk mee op het abonnement van een ander, ondanks het feit dat dergelijke praktijken in de meeste gevallen niet toegestaan zijn.

Netflix wint nog steeds

Netflix blijft met afstand de grootste streamingdienst in Nederland. 84 procent van de Nederlandse streamingdienst-gebruikers kijkt zijn films en series via Netflix.

Op nummer twee en drie staan respectievelijk Videoland en Disney+, al noemt het onderzoek helaas geen percentages bij die diensten.

Accounts delen

Wel valt op dat bijna de helft van de Netflix-gebruikers dat doet via het abonnement van een ander, en daarvan 43 procent niet netjes meebetaalt.

Tevens concludeert dat streaming relatief populair is onder werkende en hoogopgeleide Nederlanders. Ook zie je dat het aantal streamers afneemt naar mate je omhoog gaat in leeftijdscategorieën.

Grote gevolgen

Die opmars van streamingdiensten is niet zonde gevolgen. Volgens Pricewise sluit de doelgroep die vaak streamt ook steeds vaker een telecom-pakket met enkel internet af, in tegenstelling tot ouderen die nog vaak voor een alles-in-1-pakket kiezen.

Deel jij ook een account? Geniet er nog maar even van, want Netflix is naar verluidt op zoek naar een tegenmiddel, zoals je hier kunt lezen. De streamingdienst laat door het te tolereren namelijk dit enorme bedrag liggen.

Pricewise

Reageer op artikel:
Nederlanders delen massaal Netflix-accounts, met alle gevolgen van dien
Sluiten