Pas op: Netflix gaat automatisch abonnementen beëindigen

Anno 2020 is het heel normaal om op tig verschillende streamingdiensten een abonnement te hebben. Van muziek, podcast en boeken tot natuurlijk films en series. Voor je het weet ben je het overzicht kwijt, en ben je vergeten dat je nog ergens een abonnement hebt lopen.

Dat is natuurlijk precies waar veel bedrijven van profiteren. Dat jij elke maand netjes een paar euro aftikt, terwijl je vergeet dat je überhaupt van de dienst waarvoor je betaalt gebruik kunt maken. Juist in dat licht is het nieuws dat Netflix gisteren bekend heeft gemaakt heel opvallend.

Netflix zet abonnementen stop

De streamingdienst gaat namelijk automatisch inactieve abonnementen stopzetten. Gebruikers die betalen voor de streamingdienst maar er al een jaar geen gebruik van hebben gemaakt, krijgen binnenkort een melding. Daarmee worden ze gewaarschuwd dat ze nog een abonnement willen hebben, en kunnen ze aangeven of ze het abonnement willen opzeggen of niet.

Als abonnees vervolgens nog steeds niks doen en niet reageren op de notificatie en/of e-mail, dan zet Netflix het abonnement in kwestie zelf stop. Zonder dat de consument er iets voor hoeft te doen.

Opmerkelijke zet

Compleet het tegenovergestelde van het ‘geen slapende honden wakker maken’, waar concurrenten juist enorm van profiteren. Het laat zien hoeveel vertrouwen de streamingdienst in zijn eigen businessmodel en propositie heeft.

“We vragen iedereen die sinds een jaar niets meer op Netflix heeft gekeken, te bevestigen dat ze hun lidmaatschap willen behouden. En we zullen hetzelfde doen voor iedereen die al meer dan twee jaar niet meer kijkt, ‘ aldus Eddy Wu, directeur productinnovatie, in een verklaring.

Het loont

Minder dan een half procent van alle Netflix-abonnees is inactief, zo bevestigde het bedrijf. Tevens wordt al met die cijfers rekening gehouden in de financiële verwachtingen van de streamingdienst.

Zoveel verliest Netflix dus niet met deze zet, terwijl het er zo wel weer een onderscheidende factor bij heeft ten opzichte van de concurrentie. Ook zal het de huidige abonnees van de streamingdienst des te meer vertrouwen geven en zo de retentie verhogen waar Netflix op teert.

CNBC

Reageer op artikel:
Pas op: Netflix gaat automatisch abonnementen beëindigen
Sluiten