Netflix profiteert flink van huidige crisis, maar de toekomst ziet er somber uit

Netflix profiteert er flink van dat we allemaal thuis moeten blijven: de streamingdienst harkte de afgelopen drie maanden dubbel zoveel nieuwe abonnees binnen als verwacht.

Dat heeft het bedrijf eerder deze week bekendgemaakt. In die periode kwamen er wereldwijd maar liefst 15.7 miljoen nieuwe abonnees bij. Ter vergelijking: aandeelhouders rekenden op 7 miljoen nieuwe abonnees.

Netflix profiteert van huidige crisis

Door de huidige crisis is het gebruik van de streamingdienst enorm gestegen, met indrukwekkende kijkcijfers als gevolg. Ongeveer 64 miljoen abonnees hebben Tiger King gekeken, terwijl ze in de ‘echte wereld’ de straat niet meer op mochten. Andere hits zijn Spenser Confidential met 85 miljoen kijkers en Love is Blind met 30 miljoen.

Is er dan enkel goed nieuws? Zeker niet. Netflix waarschuwde zijn aandeelhouders dat de stijging in abonnees slechts tijdelijk zal zijn. Volgens het bedrijf is vooral de groei van later naar voren gehaald, waardoor men later in dit jaar minder indrukwekkende cijfers zal meepakken. Oftewel: de groei van 2020 is minder uitgesmeerd dan vorige jaren door de huidige crisis. Analisten wijzen erop dat potentiële abonnees die tijdens deze crisis niet lid worden, dat waarschijnlijk dan ook niet erna zullen doen.

“Bij Netflix zijn we ons er terdege van bewust dat we het geluk hebben een service te hebben die nu nog zinvoller is voor mensen die thuis opgesloten zijn, en die we op afstand kunnen bedienen met minimale verstoring op de korte tot middellange termijn. Net als bij andere home-entertainmentservices zien we tijdelijk een hoger aantal kijkers en meer abonnees,” aldus Netflix in een statement.

Probleem

Ook zal het bedrijf in de toekomst nog een probleem moeten tackelen: Netflix dropt vrijwel dagelijks nieuwe series en films. Daarvoor is een goed gevulde pijplijn nodig, maar de productie van nieuwe titels ligt nu al weken wereldwijd stil.

“Het lijdt geen twijfel dat Netflix is geholpen door de virale sensatie van Tiger King en de nieuwe seizoenen van Narcos Mexico, Ozark en Money Heist – allemaal favorieten op Netflix. De uitdaging bij het blijven groeien en het voorkomen van churn is waarschijnlijk hoe lang ze het kunnen volhouden om nieuwe series uit te brengen nu productiestudio’s in de nabije toekomst gesloten zullen blijven,” aldus media-expert Mihir Haria Shah.

Hoopvol

De streaminggigant heeft op 13 maart al zijn producties wereldwijd stilgelegd. Wel zagen we de afgelopen weken veel grote acquisities voorbij komen, want het aankopen van bestaande of nieuwe content van derden blijft natuurlijk wel een optie. Denk aan de actie-komedie The Lovebirds en Enola Holmes, waarin Stranger Things ster Millie Bobby Brown het zusje van Sherlock Holmes speelt.

Netflix blijft in ieder geval hoopvol: “Hoewel we zeker worden beïnvloed door de wereldwijde productiepauze, verwachten we in 2020 en 2021 een geweldige variëteit aan nieuwe titels te kunnen blijven leveren”, aldus het bedrijf.

The Verge

Reageer op artikel:
Netflix profiteert flink van huidige crisis, maar de toekomst ziet er somber uit
Sluiten