Netflix-abonnees woedend door nieuwe beeldkwaliteit

Netflix op een vlak een grote voorsprong op alle recent gelanceerde concurrenten: technologie. Het bedrijf kan zelfs met de meest matige internetverbindingen nog een kristalhelder beeld op je televisie tevoorschijn toveren, waar bijvoorbeeld NPO Start al direct een pixel-brei toont.

Toch kan het altijd nog beter. Vooral 4K blijft een grote uitdaging, zeker als je internetverbinding niet optimaal is. Netflix heeft daarom een nieuw systeem uitgerold voor Premium-abonnees.

Netflix en 4K

Het bedrijf claimt dat zijn nieuwe manier van video coderen en streamen de huidige 4K-beeldkwaliteit behoudt, terwijl de bandbreedte die vereist is beperkt wordt. Het probleem: consumenten klagen massaal dat de beeldkwaliteit er merkbaar op achteruit is gegaan. Oeps.

Netflix deelde vorige week enthousiast een vrij technische blogpost waarin het nieuwe optimalisatie-systeem uit de doeken werd gedaan. De belofte was ambitieus: “We leveren de zelfde geweldige kwaliteit, met de helft van de bitrate.”

De bitrate drukt uit hoeveel data het streamen vereist, vaak in het aantal megabits per seconde (Mbps). Bij het vorige systeem wisselde Netflix tussen vier verschillende bitrates voor 4K: 8, 10, 12 of 16 Mbps. De bitrate stond vast, ongeacht de content.

Slimmer optimalisatie-systeem

Het nieuwe systeem gaat slimmer met content om. Afhankelijk van wat er op je scherm getoverd moet worden kan Netflix variabel tussen bitrates wisselen. Zo kan het systeem bijvoorbeeld bij een 4K-animatiefilm bepalen dat een lagere bitrate ook voldoet zonder aan kwaliteit in te boeten, en zo van 12 Mbps naar slechts 1.8 Mbps gaan.

Dat scheelt weer qua internetverbinding en maakt het streamen van 4K-content op smartphones ook een stuk makkelijker. In de basis is het nieuwe optimalisatie-systeem dan ook een geweldig idee. Het probleem is: vooralsnog klopt het niet dat de beeldkwaliteit er niet op achteruit gaat.

“Ik keek naar Dark seizoen 3 in 4K en merkte meteen dat er iets mis was met de beeldkwaliteit, aangezien het er heel soft en korrelig uitzag als er iets op het scherm gebeurde”, aldus Eki Andersson, een AV-liefhebber.

“Aangezien het me ongeveer 30 seconden kostte om te merken dat er iets mis was met het beeld, ben ik het niet echt eens met de bewering dat we dezelfde beeldkwaliteit krijgen met een lagere bitrate.”

Tijdelijk probleem

Ook Reddit-gebruikers hadden meteen door dat het nieuwe systeem allesbehalve optimaal werkt. Een gebruiker plaatste zelfs een serie aan screenshots om het verschil tussen het oude en het nieuwe systeem te demonstreren. De conclusie was duidelijk: de beeldkwaliteit gaat er merkbaar op achteruit. En dat terwijl een 4K-abonnement fiks duurder is, zeker als je het vergelijkt met Amazon Prime Video. Logischerwijs zijn behoorlijk wat gebruikers dan ook pissed off.

I made screenshot comparisons of Netflix’s new, reduced bitrate 4K streams compared to the original 16 Mbps bitrate streams. There is considerable quality loss with these new "shot-based" encoding profiles that Netflix is using for 4K streams. [ALL] from netflix

Het goede nieuws: dit is hoogstwaarschijnlijk een tijdelijk probleem. Naar mate Netflix actie onderneemt en het systeem nog slimmer maakt en afstelt, kan het juist voor een hogere beeldkwaliteit zorgen voor een grotere groep abonnees.. Zolang mensen met snel internet er maar niet de dupe van worden. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Reageer op artikel:
Netflix-abonnees woedend door nieuwe beeldkwaliteit
Sluiten