Knapt de bubbel? Het duizelingwekkende 2019 van Netflix

De concurrentie in streamingland wordt steeds heviger. Acteurs krijgen meer betaald, er wordt gevochten om licenties en producenten kunnen overal aan de slag. Nu Netflix geen alleenheerser meer is draait het in de streaming-oorlog meer dan ooit om originele content.

Netflix strooit met content

Oftewel, Originals. Content waarvan je de licentie ‘eeuwig’ in handen kunt houden, zodat niet over een paar jaar alsnog je streamingdienst leegloopt doordat licenties zijn verlopen. Nu de concurrentie oprukt investeert Netflix extremer dan ooit in eigen content.

Nu het einde van 2019 rap nadert, kunnen we de balans opmaken. De streamingdienst lanceerde dit jaar maar liefst 371 originele shows en films. Vorig jaar lag het toen al duizelingwekkende totaal op 240. Dat is een stijging van maar liefst 54,6 procent.

2005

Uit cijfers van Variety blijkt dat alleen al Netflix daarmee dit jaar meer originele content heeft geproduceerd dan de complete tv-industrie in 2005. Toen Mad Men en The Sopranos de dienst uitmaakten. Dat jaar kwamen er ‘slechts’ 292 shows uit op alle netwerken.

Dat wijst maar weer eens op de explosieve groei in de industrie, die al door analisten wordt beschreven als een media-bubbel. Volgend jaar komen er naar verwachting in totaal meer dan 500 gescripte shows uit. De bubbel staat nog niet per se op barsten, maar het is maar de vraag hoe de komende jaren eruit gaat zien.

Meer, meer, meer!

Een ding is in ieder geval duidelijk: meer is niet altijd beter. Een groot deel van de content die Netflix dit jaar online slingerde kun je gerust categoriseren als ‘opvulling.’ Aan de andere kant slaagt de streamingdienst wel in een belangrijk opzicht in zijn missie: het aantal Golden Globe-nominaties is dit jaar verdriedubbeld, en ook tijdens de Oscars gaat Netflix waarschijnlijk scoren.

De toekomst gaat uitwijzen of deze groei houdbaar is, of dat de bubbel snel zal barsten en er een schifting plaats zal gaan vinden. Wordt vervolgd!

Variety

Reageer op artikel:
Knapt de bubbel? Het duizelingwekkende 2019 van Netflix
Sluiten