Jan de Raab
Jan de Raab Wheels 9 dec 2018

Dit is de allereerste ‘geprinte’ motor op aarde: de Nera Bike

Niet zo heel lang geleden werden we aangenaam verrast met het bericht dat BMW erin was geslaagd om een S1000RR-frame voor een motor te ontwerpen en vervolgens uit te printen. Hoe zou dan ook niet lang duren voor de eerste volledig geprinte motor op de weg zou verschijnen. Helaas voor BMW, de primeur van de geprinte motor gaat naar een ander.

Het Duitse bedrijf BigRep heeft de primeur te pakken. Het betreft hier een prototype, maar de bedoeling is wel duidelijk. Afgezien van een paar elektronische onderdelen, is de motorfiets volledig geprint. Het project heeft de veelzeggende naam ‘NERA’ meegekregen en is ontwikkeld in het testlab van BigRep ‘NOWLA’.

Verschillende onderdelen worden geprint

Hoe wonderbaarlijk het printen van een motorfiets is, wordt duidelijk als je beseft dat de meest voor de hand liggende onderdelen zijn geprint. Denk bijvoorbeeld aan de banden, de velgen, het stuur, het volledige frame en het zadel. Nagenoeg alle delen werden geprogrammeerd en uitgeprint. Leuk, zal je denken, maar wat betreft het ontwerp is er nog wel het een en het ander aan te versleutelen. Trots zijn de Duitsers in ieder geval wel. “De Nera combineert verschillende innovaties die door NOWLAB zijn ontwikkeld, zoals de airless-band, functionele integratie en ingebouwde sensortechnologie,” aldus medeoprichter van NOWLAB Daniel Büning.

Nog even geduld

De eerste indrukken zijn in ieder geval positief. Wat we ons in ieder geval wel afvragen is wanneer deze motor de weg op kan. Momenteel bevindt de motor zich nog in de conceptfase, maar we weten dat de ontwikkelingen heel hard kunnen gaan. Nog even geduld beoefenen dus. Lees ook: ‘5 hele dikke motoren om van te kwijlen’.

Geprinte motor, Nera Bike Geprinte motor, Nera Bike Geprinte motor, Nera Bike Geprinte motor, Nera Bike

 

World-First Fully 3D Printed e-Motorcycle

NOWLAB has developed the world’s first fully 3D printed and functional e-motorcycle, the NERA e-motorcycle by Marco Mattia Cristofori with Maximilian Sedlak! All #NERAbike parts, excluding electrical components, have been 3D printed, including tires, rims, frame, fork and seat.

FHM

Reageer op artikel:
Dit is de allereerste ‘geprinte’ motor op aarde: de Nera Bike
Sluiten