Redactie
Redactie Liefde & Seks 4 mei 2014

Negen veelgemaakte datefouten

Van alle momenten waarop je iets kunt verpesten, is een date zeker één van de naarste. De boel verknallen met een slechte openingszin, ach, daar kom je eenvoudig overheen. Maar een date verknallen is zonde van je tijd (en je geld). Voorkom daarom deze veelgemaakte datefouten.

Negen veelgemaakte datefouten

1. Verwachten dat zij betaalt

De traditionele rolverdeling bestaat lang niet meer op elk vlak maar als het op daten aankomt, adviseren wij je toch om de gentleman te zijn en netjes voor je date te betalen. Verwacht niet dat zij betaalt. Als ze aandringt en de rekening wenst te splitten, dan kan dat, maar stel je erop in dat jij deze avond voor jouw rekening neemt.

2. Met geld smijten

Dat jij de date betaalt, betekent niet dat je met geld moet smijten. Een chique restaurant of mooie locatie is prima, maar maak het niet awkward. Als je aan komt zetten met veel te dure etentjes, leg je jouw date wellicht onbedoeld druk op en gaat zij er misschien wel vanuit dat jij iets terugverwacht waar een gentleman altijd even mee wacht…

Foto: Miroslav Petrasko

3. Te hoge verwachtingen hebben

Een eerste date kan uitlopen op iets geweldigs, maar staat vooral in het teken van aftasten. Doe vooral je best om er wat leuks van te maken, maar temper je verwachtingen en ga ook niet overdreven veel moeite doen. Het moet gewoon leuk zijn en een beetje romantiek is prima, maar wacht nog even met het aansteken van tientallen kaarsen of met haar te verrassen met een nachtelijke rit per koets.

4. Word geen ondervrager

Een echte gent toont interesse in zijn date. Praat niet te veel over jezelf en leer haar kennen maar houd het wel spontaan. Overlaad haar niet met een spervuur aan vragen want daarmee zet je haar onder druk. Laat gewoon ruimte voor spontaniteit en wissel vragen af met stukjes informatie over jezelf: als het goed zit, zal zij hier vanzelf op inhaken.

5. Waak voor clichés

Een avondje bioscoop…. really? Een beetje creativiteit kan geen kwaad. Voorkom dat haar eerste date net zo is als haar eerdere eerste dates. Toon dat je initiatiefrijk bent en moeite hebt gedaan om een goede datesfeer te creëren.

Foto: M4Tik

6. Vermijd gevoelige onderwerpen en discussies

Het kan natuurlijk goed zijn dat je op een eerste date ontdekt dat jij en je date op bepaalde punten van inzicht of filosofie verschillen. Je hoeft zeker niet klakkeloos met haar mee te praten. Sterker nog, het is goed om te laten zien dat je een eigen mening hebt. Vermijd echter discussies of onderwerpen die kunnen escaleren. Ga hier tactvol mee om, ook al zegt zij iets waar jij het niet mee eens bent: laat zien dat je haar mening respecteert. Het laatste dat je wilt op een eerste date, is een ruzie.

7. Niet opscheppen

Misschien heb jij een fantastische baan en verdien je bakken met geld. Misschien ga je om met toffe mensen, kom je op gave plekken of ben je ontzettend goed in een sport. Leuk, maar dat zal ze vanzelf wel ontdekken. Wij willen niet suggereren dat je deze onderwerpen dan moet vermijden maar ga niet lopen opscheppen. Een luchtig en flirty grapje over je strakke buikspieren mag gerust, maar niets is zo’n afknapper als een dude die direct al hoog van de toren gaat blazen.

Foto: Erick Gustafson

8. Er is geen ruimte voor negativiteit

Een date moet fun zijn. En dus is er geen ruimte voor negativiteit. Misschien heb je een slechte week gehad op het werk of ruzie gehad met een goede vriend: zorg dat het op die eerste date niet ter sprake komt. Je hebt er helemaal niets aan maar bent juist wél gebaat bij een goede sfeer.

9. Spreek geen tweede date af tijdens de eerste

Okay, er is één uitzondering op deze regel. Dit is wanneer de vonken er vanaf spatten. Denk bijvoorbeeld aan wanneer zij je overduidelijk bij haar thuis uitnodigt. In alle andere gevallen: heb het niet over een tweede date. Kom op man, spanning en flirten hoort erbij. Geef je gevoelens niet te snel prijs. Als zij vraagt of ze je snel weer ziet, kun je haar heus wel gerust stellen of een beetje plagen, maar pak niet direct je agenda erbij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Negen veelgemaakte datefouten
Sluiten