Review: ‘Need for Speed Payback’ is een heerlijke racer geworden

Met Need for Speed Payback hebben we eindelijk weer een Need for Speed-game te pakken. De vorige kwam twee jaar geleden uit en moest een reboot voor de serie betekenen. Die game was best wel tof en gaf je de mogelijkheid om in heel wat toffe wagens te rijden en aan toffe races mee te doen. Need for Speed Payback is nog altijd een Need for Speed-game, maar probeert door middel van het verhaal de speler wat meer diepgang mee te geven.

In dat verhaal draait het om wraak. Aan het begin van de game wordt de crew genaaid door een criminele organisatie genaamd The House. Je weet aan de politie te ontsnappen, maar je glorietijden van rijden in de dikste wagens lijken voorbij. Je crew valt uitelkaar. Een half jaar later vinden we het hoofdpersonage terug als vallet-jongen van een casino. Hij moet auto’s van de parkeergarage naar de eigenaren toe rijden en als zijn werk erop zit, rijdt hij met een roestbak naar huis. Gelukkig krijgt hij van een rijke stinkerd de kans om zijn crew weer bij elkaar te brengen en wraak te nemen op The House.

Need for Speed Payback komt langzaam op gang

Het begin van Need for Speed Payback is niet al te sterk. De manier waarop de verschillende personages worden voorgesteld is wat summier en je hebt er niet echt een klik mee. Ook mis je de vrijheid. Dat laatste komt gelukkig wel goed na de openingscène. Zodra je jouw crew weer bij elkaar heb gebracht, komt er een grote open wereld vrij. De wereld bestaat uit een grote stad in de stijl van Las Vegas, maar je vindt er ook een woestijn en een groot stuk met bos en heuvels.

Vanaf dat moment kun je gaan en staan waar je wil met je auto. Daarbij is het goed om te weten dat er overal in de wereld klein challenges te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan het halen van een bepaalde snelheid wanneer je langs een flitspaal racet of het maken van sprongen met een bepaalde afstand. Buiten dat is het wel zo dat de wereld nogal doods aanvoelt. Heel veel verkeer is er niet. Dat is voor races wel handig, omdat je niet snel ergens tegenaan knalt, maar hierdoor heb je ook niet het idee dat je onderdeel bent van een groter geheel.

Naast het feit dat je vrij kunt rondrijden, zijn er uiteraard ook diverse races. Deze races zijn verdeeld in diverse missies. In elke missie moet je een aantal races binnen een bepaalde klasse achter elkaar voltooien. Voor elke gewonnen race verdien je wat geld en krijg je een upgrade-kaart. Die laatste kun je gebruiken om je auto te verbeteren. Iets dat hard nodig is om competitief te kunnen zijn bij de races die volgen. Ook zijn er diverse tuneshops, waar willekeurige upgrade-kaarten te koop zijn en voor een verbetering kunnen zorgen. En als je genoeg geld hebt, kun je uiteraard een nieuwe auto kopen. Het aanbod aan wagens is niet supergroot, maar in elke klasse vind je zeker een paar toffe must haves.

Baasgevechten

Als het je lukt om een bepaalde set aan missies te voltooien en je ook het baasgevecht weet te winnen, volgt er een hoofdmissie waarin je echt toffe dingen moet doen. Zo bestaat de eerste hoofdmissie uit een achtervolging op een vrachtwagen, waarbij het Fast and the Furious-gevoel moeilijk te onderkennen is. Binnen deze missie moet je tegenstanders kapot beuken en brandende auto’s ontwijken om uiteindelijk bij een vrachtwagen te komen, waar je een dikke racewagen uit kunt jatten. De voldoening van het voltooien van een missie als deze is groot en het zijn de absolute hoogtepunten van de game.

Tegelijkertijd is het ook zo dat Need for Speed Payback wat minpunten kent. Zo is het voor het voltooien van bepaalde missies zo dat je eerst een paar zijraces moet afmaken om zo genoeg geld bij elkaar te verzamelen om je bak te verbeteren. Daarnaast viel het op dat de game op verschillende momenten wat ruw oogt. Het duurt soms even voordat omgevingen en auto’s goed worden ingeladen, waardoor vooral auto’s er soms matig uit zien.

Need for Speed Payback is daarmee niet een keiharde must have, maar wie er van houdt om op een redelijk laagdrempelige manier te racen, kan met deze game zijn lol op. Er is genoeg te beleven en daarvoor is het spectaculair genoeg om ‘m aan te schaffen.

Reageer op artikel:
Review: ‘Need for Speed Payback’ is een heerlijke racer geworden
Sluiten