Redactie
Redactie Life 16 jun 2016

Nee dames: niet alle mannen zijn hufters

Gisteren las ik een column van mijn collega Omani van Beautify. Deze column gaat over haar single-zijn en hoewel-ie betrekking heeft op haar zelf, lees je ook een onderliggende boodschap: mannen zijn hufters. Maar nee beste heren en dames: dat is niet waar

Omani’s date was gelukkig niet exemplarisch voor haar liefdesleven want, zo vertelt zij, ze ontmoet voldoende toffe gasten en deze anonieme date was een negatieve uitzondering. Maar terug naar de kern van het verhaal: natuurlijk zijn er wel hufterige mannen, net zoals er gouden gasten zijn. Zelfs als we er vanuit gaan dat de meeste mannen inderdaad hufters zijn, zoals zo veel vrouwen ons willen doen geloven, dan nog, beste vrouw: het is jouw keuze. Uiteindelijk ben jij degene die alleen voor jezelf bepaalt of je met hem uitgaat of met hem mee naar huis gaat.

Kan het niet zo zijn dat jij structureel vist in een vijver waar je eigenlijk helemaal niet in wilt hengelen?

Vrouwen die stellen dat alle (of de meeste, of veel) mannen hufters zijn hebben wellicht een dieper probleem. Als jij namelijk één keer uitgaat met een man, doe je deze uitspraak niet. Als ook de volgende date een zak blijkt te zijn, ga je natuurlijk nadenken maar beste dames: als jij regelmatig date en alle heren blijken naar jouw mening sukkels te zijn, moet je dan niet gewoon even goed in de spiegel kijken en eerlijk zijn tegen jezelf? Kan het niet zo zijn dat jij structureel vist in een vijver waar je eigenlijk helemaal niet in wilt hengelen?

In haar column vertelt Omani over de eerste ontmoeting met haar date: terwijl zij mooi gekleed en opgemaakt op hem stond te wachten, verscheen hij in joggingspak. Ik wil niet zeggen dat je dan direct moet weglopen (al zou ik het je niet kwalijk nemen als je het had gedaan), maar het is natuurlijk geen best teken. Het bleek het begin van een tragische avond en dat zag je eigenlijk al aankomen. Het kan gebeuren, maar je kunt hier ook van leren. Want nogmaals: gebeurt het opnieuw en opnieuw dan kun je wel met de vinger naar die mannen blijven wijzen, maar je kunt je ook afvragen waarom je ze zelf uit blijft kiezen.

Maar hier is jullie probleem: vrouwen zien jullie niet

En dit is waar ik een lans moet breken voor alle oprechte, goede mannen die zonder date thuis zitten. Die zijn er in overvloede. Ik durf zelfs te stellen dat zij in grotere getale aanwezig zijn dan de hufters. Jullie zijn de mannen die een vrouw verdienen en een leuke vrouw verdient jullie, maar hier is jullie probleem: vrouwen zien jullie niet. Die hufters mogen dan wel hufters zijn, ze weten wél de aandacht van een vrouw te pakken.

Het gevolg? Vrouw valt voor man; man blijkt hufter te zijn en voila: daar is je self fulfilling prophecy

Een hufter heeft vrijwel per definitie game. Hij weet hoe hij een vrouw moet benaderen en inpalmen. Het gevolg? Vrouw valt voor man; man blijkt hufter te zijn en voila: daar is je self fulfilling prophecy. Terwijl Mister Nice Guy veilig thuis op de bank zat, ging er weer een hufterige jager met zijn prooi vandoor en is er aan het einde van de avond wederom een vrouw gesterkt in haar overtuiging dat de wereld bevolkt wordt door ongemanierde eikels zonder respect voor vrouwen. Ligt dat aan die mannen? Jazeker. Ligt dat aan de vrouwen die zich door hen laten versieren? Zonder twijfel. Ligt dat aan jou? Ook, ja!

Goede mannen van Nederland: kom nou eens in actie! Laten jullie nu echt nog steeds de kaas van het brood eten door mannen van wie vrouwen denken dat zij representatief zijn voor ons geslacht? Vrouwen komen – uitzonderingen daargelaten – echt niet zomaar op je af. Je zult ervoor moeten werken. Sterker nog: je zult in jezelf moeten investeren en kanten naar boven halen die niet aan de oppervlakte liggen. Geloof mij, want ik ben ervaringsdeskundige.

Ook jij hebt een gimmick en geloof mij, vriend: je hebt ‘m nodig.

Ik was namelijk ook altijd zo’n goeie gast die dacht dat vrouwen dit vanzelf wel zouden merken. Maar zo werkt het niet. Op een gegeven ogenblik realiseerde ik mij dat ik een gimmick moest hebben om mijzelf te verzekeren van aandacht van de dames. Dat ging niet lukken met louter mijn krullen en bruine ogen. Spieren en andere noemenswaardige pronkeigenschappen heb ik niet, dus sneeuwde ik onder in een typisch huftergezelschap op feesten en partijen. Totdat ik dus mijn gimmick vond: mijn vermogen om de typische hufter te vlug af te zijn met mijn welbespraaktheid en scherpe tong. En voila: ineens werd die niet-hufter interessant. Ook jij hebt een gimmick en geloof mij, vriend: je hebt ‘m nodig.

Tot zover van man tot man. Nu even van man tot vrouw, want dames: terwijl jullie druk bezig zijn met driekwart van mannelijk Nederland het label hufter op te plakken, herkennen jullie een goede gozer nog niet als-ie tegen jullie op zou lopen. Dus graaf eens wat dieper en stop met vingerwijzen. Als jij keer op keer aanpapt met de foute mannen, dan ligt de oorzaak toch ook echt bij jezelf: voor aantrekkingskracht zijn immers twee magneten nodig….

(Foto’s: iStock)

Reageer op artikel:
Nee dames: niet alle mannen zijn hufters
Sluiten