‘Netflix moet meer Nederlandse producties gaan maken’

Als het aan de Nederlandse Raad voor Cultuur ligt, moeten streamingdiensten als Netflix ook nieuwe Nederlandse producties gaan aanbieden. We zijn ondertussen al bekend met Original producties uit de UK en Scandinavië, maar Nederland blijft achter. Als het aan de Raad ligt wordt het tijd om hier verandering in te brengen.

“Een quotum van vijftien procent aan Nederlandse producties, dat is waar wij aan denken”, stelt Jeroen Bartelse, directeur van de Raad voor Cultuur, in de Volkskrant. Hij vindt het van ongekend belang dat Nederland zichzelf laat zien op Netflix. Het zou voor de Nederlandse filmproductie geen grote stap moeten zijn, aangezien de publieke en commerciële omroepen zich wettelijk al aan dit quotum moeten houden.

Nationaal product en cultureel erfgoed

De Raad voor Cultuur wil dat er programma’s voor Netflix gemaakt worden die gericht zijn op de Nederlandse markt, maar ook dienen als een visitekaartje naar andere landen. Als je Nederland vergelijkt met andere Europese landen lopen we ernstig achter. Zo moet Frankrijk hun lokalisatie van Netflix voor twintig procent vullen met Franse producties.

Het traditionele verdienmodel in de audiovisuele sector is aan het veranderen, waardoor adverteerders veelal voor Google of Facebook kiezen. “Dit zorgt voor een ongelijke strijd”, aldus Jeroen. Omdat zij meer reclame-inkomsten genereren, dreigt er geld weg te vallen in de cultuursector. Hij stelt voor dat Google, Facebook en andere grote bedrijven heffingen gaan afdragen. Dit geld zal naderhand gebruikt worden om lokale Netflix producties te maken. Dit zou de ongelijke verdeling wat meer moeten egaliseren. De Raad vraagt de techgiganten 2 tot 5 procent af te staan aan het Filmfonds.

“Het representeert ons als land. Dit mag meer worden vertoond, aan zowel de Nederlandse als de Europese burger.”

De Raad voor Cultuur is wettelijk niet in staat om harde besluiten door te voeren. Wel zal ze op 22 februari een plan presenteren aan de Tweede Kamer. Het kabinet mag dit plan niet laten liggen.

Netflix Original NL-editie

Nederlanders kijken weinig naar nieuwe Nederlandse content op Netflix. De reden hiervoor is simpel: het bestaat nauwelijks. In Nederland wordt veelal gekeken naar Amerikaanse producties. Dit is vreemd als je het aan de Raad vraagt, “vooral omdat zij als grote buitenlandse producent niets toevoegen aan de Nederlandse markt”. Volgens de Raad voor Cultuur gaat dit ten koste van Nederlandse bedrijven en publieke waarden.

Het gaat de Raad voor Cultuur ook om het imago van Nederland. “Producties met een Nederlands handelsmerk verbeelden onze verhalen en onze cultuur. Het representeert ons als land. Dit mag meer worden vertoond, aan zowel de Nederlandse als de Europese burger.”

Undercover

Of er dan helemaal geen Nederlandse Netflix producties gemaakt worden? Nee, dat is ook niet helemaal waar. In 2019 kun je een Nederlands-Vlaamse coproductie gaan bingen. ‘Undercover’ is momenteel in productie, met onder andere in de hoofdrol: Anna Drijver, Frank Lammers, Elise Schapp en Raymond Thiry.

https://www.manners.nl/eerste-nederlandse-netflix-serie/

Reageer op artikel:
‘Netflix moet meer Nederlandse producties gaan maken’
Sluiten