Redactie
Redactie Eten & Drinken 2 aug 2016
Leestijd: 6 minuten

Nederlandse ondernemer verovert markt met Griekse olijfolie

Olijfolie: het is heerlijk om te gebruiken in de keuken, perfect voor bij een goede borrelhap en heerlijk als verrijking in de salade, om maar een aantal toepassingen te noemen. Maar de ene olijfolie is de andere niet. Wat maakt nu een goede olijfolie? Wij vroegen het Floris Reurts van Gkazas Olijfolie.

In het eerste deel van ons interview vertelt Floris hoe Gkazas Olijfolie tot stand is gekomen. In dit tweede en laatste deel doet hij uit de doeken hoe het is om met Grieken te werken, want hun zakelijke aanpak verschilt nogal van die van ons.

Hoe is het om te werken met een klein familiebedrijfje op Kreta? Ging de samenwerking direct van een leien dakje?

Grieken zijn compleet anders dan de Nederlanders als het om zaken gaat. Gelukkig viel dat met George Gkazas nog wel mee. George en wij zijn tamelijk snel naar elkaar toe gegroeid wat betreft de zakelijke ideeën, maar dat heeft bij de partijen waarmee wij samenwerken op Kreta wel iets meer tijd gekost. Nederlanders zijn erg van duidelijkheid en goede afspraken. Wij kwamen erachter dat dit voor de Grieken net iets anders ligt. Die laten dingen graag in het midden en voeren het dan uit zoals het hen het beste uit komt.

Ik denk dat het ons in de eerste 2 jaar niet gelukt is om zaken voor elkaar te krijgen zoals we dat in eerste instantie gepland hadden. We hadden bijvoorbeeld in de planning staan dat we een aantal pallets in 2 weken naar Nederland zouden krijgen, maar dit duurde vanwege stakingen, slecht weer of vakantieperiodes uiteindelijk 2 maanden. Dan heb ik het nog niet eens over productieprocessen, waarin dubbele of maar de helft van de gevraagde aantallen worden geproduceerd. Of waar in plaats van 2000 blikken in een keer alle 5000 blikken van de ene plek naar de worden gebracht omdat dat net iets beter uit kwam voor hen.

Binnen onze eigen familie zijn er natuurlijk wel eens onenigheden geweest en dan kan het wel eens hard tegen hard gaan, maar tot nu toe zijn we daar altijd op de juiste manier uit gekomen. Zulke momenten maakt de band onderling alleen maar sterker.

Heb jij met jouw kennis en ervaring nog iets bij kunnen dragen aan de kwaliteit van het bedrijf of de olie?

‘Ik heb finance gestudeerd aan de Uva en daar leer je op een economische manier naar de processen en mogelijkheden te kijken. Bij alles wat wij doen, maken we eerst de berekening of de investering rendabel zal zijn en of het zal bijdragen aan Gkazas in het geheel. Daarnaast proberen we de vaste lasten laag te houden en alleen maar te investeren in zaken die weer wat opleveren. Vaste lasten zijn kosten die het je moeilijk maken in tijden waarin het wat minder gaat.

Wat betreft de olijfolie zijn wij als Nederlandse jongens wel belangrijk geweest in het selecteren van de juiste olie voor de Nederlanders. Naast dat wij op ons eigen land heel wat olijfolie produceren kopen wij ook de olijfolie op van onze familie en vrienden en boeren uit de buurt. Dit zorgt ervoor dat wij genoeg olijfolie hebben voor de Nederlandse markt. Voordat wij de olijfolie opkopen, laten wij deze natuurlijk testen en proeven wij de olie eerst zelf. Zo weten we zeker dat het vergelijkbaar is met onze eigen olijfolie en dat we alleen maar het beste selecteren.’

Je bent regelmatig op Kreta, maar regelt de boel vanuit Amsterdam. Is dat lastig? Hoe werkt dat met inkoop en distributie?

We regelen inderdaad het meeste vanuit Amsterdam en ik ga naar Kreta wanneer er ingekocht moet worden. Dan gaan George en ik meteen langs alle partners om even bij te praten en te laten weten wat er allemaal moet gebeuren. Zodra ik weer terug ben in Nederland neemt George die taak compleet op zich en zorgt er dan voor dat alles zo gedaan wordt zoals we dat bedacht hebben.

Zoals ik al aangaf, is dat in Griekenland allemaal wat moeilijker dan je denkt. Je moet er dus heel erg kort op zitten. Het voordeel is natuurlijk dat George de cultuur en de mensen kent en dit kan aanpakken op de Nederlands-Griekse werkwijze zoals die de afgelopen jaren tot stand gekomen is. Het zakelijke op de Nederlandse manier maar de liefde voor het product zoals alleen de Grieken dat hebben. Het beste van beide werelden!

Wat zijn jouw doelstellingen met Gkazas in de horeca en B2B?

‘Onze doelstelling is de kwaliteit die we nu kunnen leveren te waarborgen en ervoor te zorgen dat onze olijfolie door heel Nederland goed verkrijgbaar is. We zijn al aardig op weg met de distributeurs Delisouth, De Kweker en VhC die ons daarbij helpen. Zo leveren wij momenteel al aan meer dan 50 restaurants en ca. 120 retailers, maar er is nog een hoop te winnen. Het echte doel is natuurlijk dat mensen maar naar de hoek van de straat hoeven te lopen voor het verkrijgen van onze olijfolie. Dit zou betekenen dat we naar de 500 winkels moeten.

Wat betreft horeca is er ook nog een hoop te winnen aangezien we in de grotere steden zoals Utrecht, Rotterdam, Nijmegen, Den Bosch en in het hoge noorden nog maar een aantal afnemers hebben. Nu we ons distributienetwerk goed op orde hebben, is de volgende stap ons product in deze steden meer onder de aandacht te brengen. Verder kijken wij stiekem ook al een beetje naar Duitsland aangezien die markt natuurlijk een stuk groter is en de mensen ook bereid zijn te kiezen voor een goed product.’

Heb je nog een goede tip voor het gebruik van de olie, of een lekker recept?

De misvatting die ik de afgelopen jaren het vaakst gehoord heb, is dat je extra virgine olijfolie niet zou kunnen verhitten en dat het alleen voor koud gebruik is. Bij het verhitten van extra vierge olijfolie maak je het alleen kapot als je deze langdurig, meermaals en/of te intens verhit, zoals bij frituren. De olie begint dan te walmen, wat het teken is dat je het aan het verbranden bent.

Zolang je zorgt dat de olie niet warmer wordt dan 180 graden weet je zeker dat er niks aan de hand is. Als je ermee fruit en kookt of het gebruikt bij bijvoorbeeld zoete aardappels in de oven dan geeft extra vierge olijfolie juist super veel smaak mee aan je gerecht en blijven de gezonden stoffen intact. Je kunt het niet genoeg gebruiken als je het mij vraagt.

Voor meer informatie over Gkazas Olijfolie check je de site.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse ondernemer verovert markt met Griekse olijfolie
Sluiten