Redactie
Redactie accessories 10 mei 2017

Nederlandse horlogemerken die je moet kennen (4/4)

Als je aan horloges denkt, denk je aan Zwitserland. Terecht, maar dat betekent niet dat andere landen er niet toe doen. Neem nu ons eigen Nederland. Ons land kent zo veel toffe merken dat wij dit artikel zelfs in vier delen moeten opsplitsen. Vandaag het laatste deel (4) van de Nederlandse horlogemerken die je moet kennen.

[RELATED_ARTICLE article_id=”236507″]

[RELATED_ARTICLE article_id=”237050″]

[RELATED_ARTICLE article_id=”237960″]

TWCO

TWCO zet vol in op een beproefd concept: aviation horloges en duikhorloges. De horloges hebben een internationale uitstraling, waarmee wij bedoelen dat ze zomaar ook van een groot Zwitsers merk zouden kunnen zijn. Dit zien wij niet als iets negatiefs, maar juist als een teken dat de uitstraling goed is. Met prijzen tussen pakweg 800 en 1000 euro is een TWCO relatief goed te betalen. Enig moeilijk puntje hierbij zou kunnen zijn dat de uurwerken weliswaar mechanisch maar van Japanse (Miyota) en niet van Zwitserse makelij zijn. Maar ach, dat is vooral een prestigekwestie.

TW Steel

TW Steel is zonder twijfel het bekendste en grootste Nederlandse horlogemerk. Het verhaal van het relatief jonge merk (2005) kenmerkt zich door drie zaken: een sterke eigen identiteit, een prima prijs/kwaliteitsverhouding en een uitstekende marketing. TW Steel is wereldwijd actief en kent diverse internationale ambassadeurs zoals zangeres Kelly Rowland en coureur David Coulthard. TW Steel’s pay-off is ‘Big in oversized watches’ en dat is geen leugen.

De meeste modellen van TW Steel hebben een diameter van 40 – 50 millimeter. Forse horloges dus, met een stoere uitstraling. Je bent er ongetwijfeld mee bekend. Modellen met prijzen tussen grofweg 250 en 350 euro zorgen voor het volume. Daarbij introduceert TW Steel met enige regelmaat wat luxere of limited edition modellen en hebben ze sinds enige tijd ook automaten.

Van der Gang Watches

Friesland is – om het zo te stellen – het Genève van Nederland. In deze rubriek heb je al meerdere prachtige Friese merken voorbij zien komen en Van der Gang Watches verdient zonder enige twijfel een prominente plek in dit selecte gezelschap. Het merk, onder leiding van Wiebe van der Gang, vormt het neusje van de zalm: handgemaakt, met hoogwaardige materialen en eigen manufacturen.

Echte haute horlogerie in Nederland. Van der Gang is zeer exclusief en vervaardigt louter in kleine oplages. De collectie van Van der Gang Watches is bescheiden in omvang maar buitengewoon geraffineerd. Vrij van poespas maar met oog voor detail.

Van Ree

Je hoort het vaak over horloges: een horloge is een stukje eigen identiteit. Van Ree, onder leiding van de 33-jarige Nederlander Daniël van Ree, gaat letterlijk met dit idee aan de slag. De horlogemaker (die ervaring opdeed bij diverse internationale merken) werkt samen met een team van jonge designers en een biotechnologische wetenschapper.

De horloges van Van Ree zijn niet alleen qua uiterlijk te customizen maar bevatten daadwerkelijk een stuk visuele DNA-blueprint van de eigenaar op de wijzerplaat. Zo wil Van Ree elk horloge écht uniek en persoonlijk maken. Vanwege het exclusieve karakter is een Van Ree horloge ook niet bij de juwelier maar alleen direct verkrijgbaar. Op het moment van publiceren (mei 2017) is de website van Van Ree echter uit te lucht en is het uiterst stil rondom het merk…

Van Speyk

Van Speyk is een merk dat nog niet veel mensen zullen kennen. Dat is niet verwonderlijk want het merk is zich op dit moment nog aan het profileren. Als Nederlands merk kiest Van Speyk ook voor de Nederlandse markt om dit te bewerkstelligen. Zo is het merk officieel partner van voetbalclub Vitesse en voert het ook een limited edition Vitesse-horloge. De horloges van Van Speyk zelf zien er keurig uit. Nette quartz pilotenhorloges met een uitstekende prijs tussen 175 en 225 euro. De grote vraag is: kan Van Speyk volgen in de voetsporen van bijvoorbeeld TW Steel? De potentie lijkt aanwezig.

Willem van den Berg

In meer dan 40 jaar tijd heeft Willem van den Berg zijn sporen verdiend als horlogemaker en -restaurateur. De Brabander is officieel erkend onderhoudsman van diverse grote internationale merken maar maakt ook zijn eigen horloges. Dat doet hij zeker niet verkeerd want Willem van den Berg is verantwoordelijk voor het officiële horloge ter nagedachtenis aan de troonwisseling. Willem van den Berg ontwerpt en bouwt horloges met een sterk persoonlijk verhaal, louter in opdracht.

Reageer op artikel:
Nederlandse horlogemerken die je moet kennen (4/4)
Sluiten