Redactie
Redactie accessories 3 mei 2017

De Nederlandse horlogemerken die je moet kennen [3/4]

Als je aan horloges denkt, denk je aan Zwitserland. Terecht, maar dat betekent niet dat andere landen er niet toe doen. Neem nu ons eigen Nederland. Ons land kent zo veel toffe merken dat wij dit artikel zelfs in vier delen moeten opsplitsen. Vandaag deel 3 van de Nederlandse horlogemerken die je moet kennen.

[RELATED_ARTICLE article_id=”236507″]

[RELATED_ARTICLE article_id=”237050″]

Parrera

Parrera is een familie die al generaties lang sieraden maakt. Sinds 2010 behoren ook horloges tot hun collectie. Het merk geniet nog niet bijzonder veel bekendheid en dat is best jammer. Parrera maakt namelijk zeer toegankelijke, sportieve fashion watches die bij veel mensen in de smaak zullen vallen.

Het is weer eens iets anders dan een horloge van een geijkt merk om je pols. Met prijzen die tussen de 200 en 300 euro liggen, biedt Parrera veel waar voor je geld. Helemaal wanneer je bedenkt dat de horloges keramisch zijn en dat zij allen beschikken over Zwitserse uurwerken van ISASWISS en Ronda. Parrera werkt volgens het boekje en speelt in op trends: duidelijk afleesbare chronografen met toffe kleurenschema’s en indien gewenst NATO straps.

Pellikaan Timing

Pellikaan Timing staat voor een mooie jongensdroom. Oprichter Hubert Pellikaan was een grote naam in de farmaceutische industrie voordat hij zich in 2008 op de horlogemarkt begaf. Hij begon als enthousiasteling en verzamelaar en dat mondde uiteindelijk uit in een eigen horloge. Een eigen collectie, inmiddels. Pellikaan Timing heeft zich laten inspireren door iconische ontwerpen van onder andere Rolex, Panerai en Omega, maar is geen merk dat klakkeloos kopieert.

Ze werken via het vorm-volgt-functie-principe en doen dat uitstekend. Alle horloges zijn stijlvol, ingetogen en duidelijk afleesbaar. Sinds enige tijd vervaardigt Pellikaan Timing zelf zijn uurwerken. Bijzonder voor zo’n klein, Nederlands merk. Dat ze hier serieus werk van maken, blijkt wel uit het feit dat er een patent is aangevraagd op het anker van de balans in hun nieuwste model. De prijzen variëren van 800 – 1900 euro.

Prisma

Prisma is een merk dat al sinds eind jaren 40 bestaat en een duidelijk missie heeft: gewoon mooie horloges maken voor een vriendelijke prijs. En dat lukt hen, want voor de horloges betaal je grofweg tussen de 90 en 200 euro. De uitstraling is dik in orde en de uurwerken zijn van het gerenommeerde Japanse Myota. Overigens heb je voor die 200 euro een automaat, da’s netjes. Mede door de prima prijs/kwaliteitsverhouding en het feit dat Prisma zowel heren- als dameshorloges maakt, is dit één van de grotere merken van Nederland.

Quantuz

De Nederlandse horlogemerken zijn grofweg in twee categorieën te verdelen: prijzige meesterwerkjes of trendy horloges met een uitstekende prijs. Quantuz valt in die tweede categorie. Quantuz’ horloges kosten 200 euro en zijn helemaal van deze tijd: minimalistisch, gemaakt van roestvrij staal, trendy, slick en met Zwitserse uurwerken. Dit zijn fashion horloges in hun puurste vorm; uitstekend passend bij een goede street style look. Niet voor grijze muizen ook, dankzij de opvallende kleurenschema’s.

Renard

Weinig nieuwe (Nederlandse) merken hebben in zo’n korte tijd zo’n opmars gemaakt als Renard. Op zich niet gek: men neme een vriendelijke prijs en een uitstraling die helemaal past in de trend van nu en voila.

In het buitenland zagen wij het al eerder: merken als Daniel Wellington, Skagen, MVMNT en Komono scoorden met hun minimalistische designs. Renard doet hetzelfde, volgens beproefd recept. Keurig ogende dressy horloges met een vleugje minimalisme en een prima uitstraling. De herenhorloges zijn te koop vanaf 99 euro . Renard levert inmiddels ook chronografen met prijzen tot 249 euro.

Revolo

Revolo is een jong Nederlands merk dat ‘custom made’ naar nieuwe hoogten wil brengen. Het principe is eenvoudig: kies je kast, kies je uurwerk en laat het customizen beginnen. Met vrijwel alle onderdelen van het horloge heb je een uitgebreide keuze: van bezel tot wijzerplaat, wijzers, bandjes, kroon en inscripties. In totaal zijn er letterlijk miljarden combinaties te maken, waardoor je vrijwel zeker met een uniek horloge om de pols loopt.

Revolo houdt rekening met een brede kopersgroep: de horloges zijn verkrijgbaar vanaf 250 euro met een Zwitsers quartz uurwerk van Ronda, vanaf 395 euro met een Japanse automaat van Miyota en vanaf 595 euro met een Zwitserse automaat van STP. Een merk om de komende jaren in de gaten te houden.

Roland Oostwegel

Roland Oostwegel is een echte vakman, een multitalent. Zijn vader Louis was een gerespecteerde sieradenmaker met onder andere Winston Churchill en de koningin van Zweden in zijn clientèle. Ga er maar aan staan om zo’n man op te volgen. Het lukte Roland. Zo ontwierp en vervaardigde hij onder andere voor Tina Turner. In tegenstelling tot zijn vader, besloot Roland Oostwegel ook horloges te gaan maken. Hij volgde zijn opleiding bij Glashütte Original en bouwt tegenwoordig zijn eigen horloges, helemaal zelf, in zijn atelier.

Roland Oostwegel krijgt lovende kritieken, ook vanuit het buitenland. Bekende Oostwegel-dragers zijn onder andere Bert van Marwijk en André Kuipers, die één van de modellen zelfs testte in de ruimte. Oostwegel laat zien dat hij absoluut bestaansrecht heeft. Zijn horloges met prijzen tussen de 4000 en 15.000 euro moeten concurreren met modellen van gerenommeerde internationale merken maar doen dit met verve dankzij hun kwaliteit én het onderscheidende vermogen.

Staudt Watches

Yvo Staudt, een twintiger, is musicus, maar kan ook horloge bouwen. Dat doet hij sinds 2014 met het Twentse Staudt Watches en inmiddels heeft het merk een kleine, maar volwaardige collectie van klassiek ogende horloges. ‘Bescheiden van buiten, stralend van binnen’ is het motto van Staudt Watches en dat is een goede omschrijving. Geen flashy klokken, maar tijdloze gentlemen’s watches.

De horloges, automaat of handopwinder, bevatten Zwitserse uurwerken en zijn te koop tussen 2349 en 2489 euro.

Sywert Hofstra

De Fries Sywert Hofstra, thans werkend vanuit Almere, wilde kijken of het hem zou lukken om een kwalitatief hoogwaardig horloge te maken voor een scherpe prijs. Welnu: oordeel zelf of het Sywert is gelukt. Wij vinden ‘De Zuiderzee’ zoals zijn horloge heet, in elk geval geslaagd. Geen echte blikvanger, maar daar was het Hofstra ook niet om te doen: een degelijk, tijdloos en ingetogen horloge met een chique randje. Dát wilde hij maken en dat heeft hij gedaan.

Sywert Hofstra is een bijzonder klein merk met een persoonlijk benadering. Deze 38mm automaat is uitermate geschikt voor formele gelegenheden. De prijs van 950 euro is strikt genomen erg scherp voor een kleine horlogebouwer. Je moet wel wat durf hebben om voor een dergelijk bedrag voor zo’n klein merk te gaan, maar juist dat is de charme. Met een Sywert Hofstra om je pols, zullen zelfs kenners zich afvragen wat je draagt.

Reageer op artikel:
De Nederlandse horlogemerken die je moet kennen [3/4]
Sluiten