Redactie
Redactie accessories 19 apr 2017

Nederlandse horlogemerken die je moet kennen (2/4)

Als je aan horloges denkt, denk je aan Zwitserland. Terecht, maar dat betekent niet dat andere landen er niet toe doen. Neem nu ons eigen Nederland. Ons land kent zo veel toffe merken dat wij dit artikel zelfs in vier delen moeten opsplitsen. Vandaag deel 2 van de Nederlandse horlogemerken die je moet kennen. Deel 1 lees je hier.

Holthinrichs Watches

Holthinrichs Watches is een nieuwe partij die het landschap van Nederlandse horlogemerken aanvult en die het ook direct modern aanpakt: deze horloges komen uit een 3D-printer. De behuizingen, uiteraard. De horloges worden met de hand gefinished en zijn voorzien van mechanische, Zwitserse ETA-uurwerken. Prima spul dus, maar Holthinrichs Watches maakt het zichzelf niet gemakkelijk met een forse prijs: €3499 euro. Onderscheidend zijn de horloges, waar ‘Made in Delft’ trots op vermeld wordt, zeer zeker wel.

Ichthus Watches

Ichthus Watches vertoont wel parallellen met de Zwitserse horlogerie. Niet alleen zijn de uurwerken en componenten van Zwitserse makelij; Ichthus huist ook net als zoveel Zwitserse merken in een klein dorpje: het Limburgse Heythuysen. De geringe grootte en relatieve onbekendheid van Ichthus zijn tegelijkertijd de charme van het merk. De uitstraling van de horloges is helemaal on point: prachtig klassiek en dat geldt ook voor de leren bandjes. Geen horloges voor jongetjes, maar horloges voor mannen. Je hebt een Ichthus voor €1150 en dat is een fraaie prijs. Niet vaak zul je voor zo’n prijs een horloge kopen dat je vrijwel nergens anders tegenkomt.

Kees Engelbarts

Een meer Hollandse naam voor een horlogemerk dan Kees Engelbarts zul je niet tegenkomen. Toch woont eigenaar Kees in Genève. Logisch, want daar is de markt veel groter. Kees Engelbarts is echter ‘gewoon’ een Nederlandse merk met on-Nederlandse allure. Allereerst zijn de horloges handgemaakt. En dat is te zien, want het zijn ware kunststukjes. Dit zijn overigens geen horloges voor grijze muizen. Met een Kees Engelbarts draag je een flink statement om je pols. Niet voor iedereen weggelegd maar daardoor juist extra tof. Het merk biedt de keuze uit allerlei materialen en uurwerken (zelfs een tourbillon) en kenmerkt zich door unieke designs die geïnspireerd zijn door de Japanse Mokume Gane grafeerkunst.

Kiber

Kiber maakt horloges in het volumesegment: tussen de 230 en 250 euro. Het merk heeft echter naar eigen zeggen een strategie voor de lange termijn. ‘Over 15 jaar zijn wij er nog steeds’. En voila: Kiber sprak deze woorden in 2005 en 12 jaar later is het merk er inderdaad nog. Met een aantrekkelijke collecite. De horloges van Kiber onderscheiden zich door hun grote kast (47 mm). Wat ons betreft is dit zeker een interessant merk in dit prijssegment, al is het alleen al om niet met een klokje rond te lopen dat iedereen al heeft.

Kuyl

Kuyl werkt volgens een eenvoudig concept: je betaalt 1000 euro en dan heb je keuze uit één model dat je door middel van het kiezen van de bezel, de wijzerplaat, de wijzers en het bandje een persoonlijke touch kunt geven. Redelijk recht-toe-recht-aan dus, maar goed geprijsd. Kuyl werkt met kwalitatief hoogwaardige partners zodat je altijd een goede leren band en een automatisch uurwerk van het Zwitserse Sellita krijgt.

Max

Voor een trendy betaalbaar horloge zijn er veel grote merken waar je terecht kunt. Denk aan Swatch, Festina of Skagen. Binnen de Nederlandse horlogemerken vind je een wellicht wat minder bekende speler, maar die wel met een enorme collectie die door het hele land verkrijgbaar is: Max. Gewoon prima uitziende horloge met prima Japanse uurwerken (quartz en mechanisch) met prijzen tussen de 100 en 350 euro. Een prima merk om je mee te onderscheiden van de middenklasse-massa.

Montiek

Je zult het haast niet geloven maar bij Montiek heb je tussen de 1300 en 1600 euro een heuse tourbillon om de pols en dat mag bijzonder worden genoemd. Is er een catch? Wellicht. Montiek maakt geen gebruik van Zwitserse onderdelen maar werkt samen met horlogemakers uit Hong Kong. Het kan een obstakel vormen voor mensen die waarde hechten aan status, maar eerlijk is eerlijk: de prijs is buitengewoon goed. Bovendien krijgt Montiek lovende kritieken in de internationale vakpers.

Mooren

Mooren geeft zichzelf de lastige taak mee om vintage horloges te bouwen die onderscheidend én tijdloos zijn. Ogenschijnlijk een paradox, maar het resultaat is prima. De automatische uurwerken komen van het Zwitserse ETA en de kasten en krokodillenleren bandjes uit Duitsland. Kwaliteit alom, en dat voor een prijs van net iets meer dan 800 euro. Mooren’s ‘New Vintage’ filosofie is interessant: dit is een vintage ogend horloge dat ook (mede dankzij zijn prijs) interessant is voor een jongere doelgroep. Is dat vreemd? Zeker niet: eigenaar/oprichter Mick Mooren begon op zijn 16de met het werken aan automatische horloges en is op dit moment pas net zijn tienerjaren ontgroeid….

Momenteel is het stil bij het merk. Moorens New Vintage horloge is al geruime tijd uitverkocht.

Volgende week deel 3 van de Nederlandse horlogemerken die je moet kennen.

Reageer op artikel:
Nederlandse horlogemerken die je moet kennen (2/4)
Sluiten