Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's & Motoren 9 okt 2020

Dikke afvalbak: Nederlandse elektrische auto gemaakt van vuilnis

Altijd al een dikke afvalbak onder je kont willen hebben? Dan is met Luca je droom uitgekomen. Deze in Nederland gemaakte elektrische auto is gemaakt van afval.

Het gaat om een project van TU Eindhoven en Fontys Hogeschool. Studenten presenteerden de elektrische auto gisteren. De auto is knalgeel en de neus heeft iets weg van een Smart Roadster.

Luca: elektrische auto van afval

Voor de vervaardiging van de auto zijn petflessen, lege blikjes en ander plastic gerecycled. Zo is het chassis gemaakt van vlasvezels in combinatie met oceaanplastic. Voor de stoelen is kokosnootvezel en paardenhaar gebruikt en de bekleding is gerealiseerd met stof van gerecycled PET.

(Afbeelding: Bart van Overbeeke)

Voor het interieur zijn zakken vol huisafval in een grote reactor verkookt tot een vloeibare massa. Dit is aangevuld met plastic uit de zee. Dit samen is in een mal gegoten, om de panelen voor het interieur van de elektrische auto te maken. Zo zit Luca vol met details die op een vergelijkbaar innovatieve manier zijn geproduceerd.

Actieradius en snelheid

De elektrische auto van afval wordt aangedreven door twee motoren die zitten verwerkt in de achterwielen. Samen zijn ze goed voor een vermogen van een 12 kW. Een lithium-ion-accu voorziet Luca van stroom. De gele wagen heeft een topsnelheid van 90 kilometer per uur en een actieradius van ongeveer 220 kilometer. Niet slecht. Het autootje weegt zonder accu’s 360 kilogram en met het accupakket 420 kilogram.

elektrische auto, tu eindhoven, luca, afval, plastic, blikjes
(Afbeelding: Bart van Overbeeke)

“We produceren met zijn allen 2,1 miljard ton afval per jaar. Dat is 7.380 keer een tot het dak gevuld Philips-stadion”, aldus de TU Eindhoven in een statement. Binnen de auto-industrie worden stappen gezet wat betreft het recyclen van oude auto’s, maar het gebruik van vuilnis komt nog nauwelijks voor. Om dit te promoten, willen de studenten met de elektrische auto een toer door Europa maken en een bezoek brengen langs de grote automerken.

Lees meer over Luca op de website van TU Eindhoven.

🚘 Check ook: Pijnlijk! Tesla’s grote trots verslagen door BMW, Audi en Mercedes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dikke afvalbak: Nederlandse elektrische auto gemaakt van vuilnis
Sluiten