8 prijswinnende Nederlandse bieren tijdens de World Beer Awards 2019

De tijd dat het vooral de Belgen waren die trots konden zijn op hun biercultuur ligt inmiddels ver achter ons. De afgelopen jaren hebben Nederlandse bierbrouwers zich goed ontwikkeld en hun producten kunnen de strijd aangaan met andere toppers uit de omringende landen. Die inspanning lijken niet geheel vruchteloos te zijn, met enige regelmaat vallen Nederlandse bieren in de prijzen. Zo ook tijdens de World Beer Awards 2019. Honderden Nederlandse bierbrouwers verlieten vol trots het feest.

Er waren maar liefst vijftig verschillende categorieën en per land werd er een winnaar aangewezen. Naast de winnende bierbrouwer waren er prijzen voor de drie daaropvolgende brouwers. Zo kreeg je per categorie maar liefst vier topklasseringen. In totaal werden er vier Nederlandse bieren wereldkampioen, wij richten ons hier op onze acht favoriete bieren in de categorie ‘Winner NL’.

Nederlandse bieren in de prijzen tijdens World Beer Awards 2019

Onder de winnaars vind je gelukkig meer brouwerijen dan alleen de grote commerciële jongens. De belangrijkste prijswinnende Nederlandse bieren tijdens de World Beer Awards 2019 zie je hieronder.

Bird Brewery – Spot jij de Nognietnaar Huismus?

Onze Nognietnaar Huismus is een fruitige, licht gebrande American Brown vol karamel-, noten- en koffietonen. Het kastanjekleurige bier heeft een volle body, maar blijft door zijn hopbitters en fruitige tonen heerlijk fris. Een topper waardoor je beslist nog niet naar huis gaat.

American Style Brown Ale

Winner NL: Bird Brewery – Nognietnaar Huismus

De amberkleurige (en van tijd tot tijd zelfs bruinachtige) American Style Brown Ale is een bijzonder bier. De biersoort waarvan de basis in Engeland ligt en vervolgens werd verfijnd in Amerika wordt in Nederland tot in perfectie gebrouwd door de jongens van de Bird Brewery. De Nognietnaar Huismus is een licht gebrande American Brown Ale die vol zit met karamel en koffietonen. Het kastanjekleurige bier heeft een volle body, maar blijft door zijn hopbitters en fruitige tonen heerlijk fris.

Barley Wine

Winner NL: Grolsch – Kanon

De kans dat je dit biertje ooit hebt gedronken is levensgroot, de brouwer is immers geen kleine jongen. Of je het eigenlijk nog wel bier kunt noemen is een goede vraag, er valt wat voor te zeggen om dit gewoon gerstewijn te noemen. Met een alcoholpercentage van 11,6 is dit een van de zwaarste Nederlandse bieren die verkrijgbaar zijn. Grolsch Kanon is een bier van lage gisting en is een krachtig speciaalbier met een zoete smaak.

Belgian Style Dubbel

Winner NL: Grutte Pier – Dubbel

Onder de Nederlandse prijswinnende bieren tijdens de World Beer Awards 2019 ook een Fries. Grutte Pier was ooit een stoere Friese verzetsheld van ruim 2 meter die met zijn zeis de hoofden van zijn tegenstanders afhakte. Tot zo ver de bloederige geschiedenis van de naamgever van dit reusachtige biertje. De Grutte Pier die we vandaag de dag in het glas gieten, is met recht de winnaar in deze categorie. In 2015 begonnen Frans Filius en Renze Bil de Grutte Pier Brouwerij in Leeuwarden. Het eerste bier was de Grutte Pier Tripel en deze won gelijk al een aantal mooie prijzen (WBA, beste tripel van Nederland). In 2017 is het aantal bieren vergroot naar maar liefst 7 stuks waaronder deze Dubbel. Het is een koperkleurige dunne Dubbel met zoete tonen van roggebrood, karamel, noten en gedroogd fruit. De brouwerij kreeg naast dit biertje nog een aantal prijzen tijdens de World Beer Awards 2019

Belgian Style Strong

Winnaar NL: Jopen – Ongelovige Thomas

Mocht je voorkeur uitgaan naar een stevig bier, maar sla je liever het Kanon van Grolsch over, dan is de Ongelovige Thomas van de Jopen Brouwerij een goed alternatief. De brouwerij heeft duidelijk haar wortelen in de geschiedenis van Haarlem. Al in de veertiende eeuw werd hier bier gebrouwen en vervoerd in zogenaamde ‘Jopen’-vaten van 112 liter. Anno 2019 wordt hier wederom bier gebrouwen met net zoveel passie als destijds. Dit resulteert in een aantal prachtige biersoorten waaronder de nu bekroonde Ongelovige Thomas, de Haarlemse interpretatie van een quadruppel. Het is een zeer uitgesproken speciaalbier met volle moutsmaken en bevat 10 procent alcohol. Door de toevoeging van Amerikaanse hop heeft de Ongelovige Thomas een fruitig karakter.

Strong

Winnaar NL: Bird Brewery – Après Kievit

Zet een aantal bierliefhebbers met een gedeelde passie voor het ambacht van bierbrouwen bij elkaar en het is slechts een kwestie van tijd voor er ook daadwerkelijk bier wordt geproduceerd. Dat is in een notendop het verhaal achter Bird Brewery. De heren houden van speciaal bier en hebben zich toegelegd op het produceren van een constante kwaliteit met bijzondere aandacht voor de ingrediënten. De Après Kievit is een van de vier speciaalbieren van de brouwerij en is met name geschikt voor de donkere wintermaanden. Het is een donker, kruidig winterbier met een alcoholpercentage van acht procent. Zo is Bird Brewery twee keer te vinden in de lijst met prijswinnende Nederlandse bieren tijdens de de World Beer Awards 2019.

Flavoured Wild/Sour

Winner NL – Lowlander Beer – Yuzu & Grapefruit

Je houdt ervan of juist helemaal niet: bier met een toegevoegd smaakje. Lowlander Beer is een niet alledaagse brouwerij als je kijkt naar het assortiment. Terwijl traditionele brouwers gewoon bier maken van mout, hop, water en gist, begint een biertje bij Lowlander met het schillen van tientallen sinaasappels, het koken en het extraheren van kruiden, het maken van thee en tincturen. Ze gebruiken verschillende manieren om de beste hoeveelheid smaak en aroma in de bieren te krijgen, gewoon omdat ze geloven dat bier beter smaakt wanneer het wordt bereid met natuurlijke, plantaardige ingrediënten. Ieder zijn ding natuurlijk, maar het heeft wel resultaat. Hun Lowlander Yuzu & Grapefruit, een van de prijswinnende Nederlandse bieren tijdens de World Beer Awards 2019, is een laag alcoholische botanisch gebrouwen infusie van yuzu & grapefruit, earl grey thee en gose bier. Bevat 2,5 procent alcohol.

Imperial / Double IPA

Winner NL: Kompaan – Handlanger

Uiteraard mag een echte Double IPA niet ontbreken in de lijst en gelukkig zijn er voldoende Nederlandse brouwerijen die zich toeleggen op dit soort bier. De Kompaan Brouwerij in Den Haag is een van die bijzondere brouwerijen. Jasper en Jeroen zijn in 2015 gestart met het brouwen van typisch Haagse bieren. Hun pogingen werden al snel bekroond toen in 2017 hun ‘Bloedbroeder’ in de prijzen viel. Ook hun recente brouwsel genaamd ‘Handlanger’ mag op veel positieve bijval rekenen en werd uitgeroepen tot de winnaar in de categorie Double IPA.

Low alcohol

Winner NL: Budels – Malty 0.0% Dark

Ooit was er een komiek die op vakkundige wijze de populariteit van een van Nederlands eerste alcoholvrije biertjes eigenhandig om zeep wist te helpen. Voor de jongere lezers: de schuldige is Youp van ’t Hek, het slachtoffer heet Buckler Bier. Gelukkig hebben verschillende bierbrouwers de moed niet opgegeven en kunnen we inmiddels genieten van een zeer smakelijk bier zonder alcohol. Budels Malty Dark is een donker alcoholvrij bier en door gebruik te maken van diverse biologische gerstemouten heeft dit alcoholvrije bier een verrassende en aangename smaak. Niet voor niets een van de prijswinnende Nederlandse bieren tijdens de World Beer Awards 2019.

Bekijk hier alle winnaars van de World Beer Awards 2019.

🍺 Meer Nederlandse bieren? Check deze 9 IPA’s van eigen bodem

Reageer op artikel:
8 prijswinnende Nederlandse bieren tijdens de World Beer Awards 2019
Sluiten