Jan
Jan Films & Series 10 apr 2019

Nederlandse onderzoekers hebben bewezen dat je van gamen slimmer wordt

Als je niet gezegend bent met een goed stel hersenen moet je snel gaan gamen. Onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht stellen namelijk dat het gamen je intelligentie bevordert. Vanaf nu zeg je dus niet tegen je ouders dat je gaat gamen, maar dat je bezig bent met het trainen van je hersenen.

Gamen is goed voor je intelligentie

Even voorstellen: Jessica Piotrowski en Patti Valkenburg, beiden verbonden aan de UvA en Karin Fikkers van de Universiteit van Utrecht. Het vraagstuk waar de drie onderzoeksters mee worstelden was of gamen invloed heeft op de intelligentie van de gamer.

Met name de fluïde intelligentie was daarvoor van belang. Dat is het type intelligentie wat je in staat stelt om problemen op te lossen door het herkennen van patronen, causale verbanden en logisch nadenken. Zeg maar het type intelligentie wat Tesla in kunstmatige vorm gebruikt voor de Navigate on Autopilot functie.

Kortom, de vraag was of een zich herhalend patroon van opdrachten en situaties van invloed is op dat specifieke onderdeel van de intelligentie. Dat is immers waar een gamer mee wordt geconfronteerd. Zo denk je na over de zwakke plekken van je tegenstander, bepaal je de beste aanvalsstrategie en hoe je de tegenstander in FIFA 19 te slim af kunt zijn. Ben je een fervent gamer, dan is dit dagelijkse kost voor je.

Fluïde intelligentie neemt toe

Voor het onderzoek werd een groep van 934 kinderen samengesteld met een leeftijd van drie tot zeven jaar. Vier jaar lang werd de groep gevolgd en onderzocht. Wonderbaarlijk genoeg zagen de onderzoekers duidelijke verbanden tussen de ontwikkeling van de fluïde intelligentie en het gamen. Bij alle deelnemers werd een belangrijke verbetering van de fluïde intelligentie vastgesteld. Hierbij maakte het niet uit welke game er werd gespeeld of welke game het meeste werd gespeeld.

Zelf gamen ze niet

Piotrowski is bijzonder ingenomen met het resultaat. Een goede fluïde intelligentie zou juist in deze tijd een groot voordeel kunnen zijn. Zo is deze vorm van intelligentie betrokken bij veel situaties waarin het vooruitlopen op bekende situaties van belang is. In het onderzoek werd er gekeken naar kinderen, maar het is goed mogelijk dat het dezelfde invloed heeft op jongeren en volwassenen.

Want

Reageer op artikel:
Nederlandse onderzoekers hebben bewezen dat je van gamen slimmer wordt
Sluiten